Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 dieet-mythes die je écht niet aan een sixpack helpen (maar je dacht van wel)

Een strakke buik betekent niet automatisch dat je goed in je vel zit. Maar het helpt wel. Wij dachten dat we goed bezig waren, maar met deze fitness- en dieetmythes rekenen wij maar al te graag af. Wil je een strakke buik: Trainen en diëten Fitness-expert James Stirling zegt dat er geen ‘geheim’ ...

5 dieet-mythes die je écht niet aan een sixpack helpen (maar je dacht van wel)

Een strakke buik betekent niet automatisch dat je goed in je vel zit. Maar het helpt wel. Wij dachten dat we goed bezig waren, maar met deze fitness- en dieetmythes rekenen wij maar al te graag af.

Wil je een strakke buik: Trainen en diëten

Fitness-expert James Stirling zegt dat er geen ‘geheim’ is voor een sixpack, trainen en gezond eten zijn het devies. Zo doe je dat:

  • Krachttraining om spieren te kweken die vet verbranden.
  • Je core trainen om je buik en rugspieren te versterken
  • Meer dagelijkse beweging in je dag stoppen (neem de tram, boodschappen met de fiets etc)
  • Zorg ervoor dat je een calorie-arm dieet volgt, zodat je die sixpack ook daadwerkelijk te zien krijgt.

Als je alleen maar lijnt, word je alleen maar een dunnere versie van jezelf. Als je meer spieren wilt kweken, zal je daar toch echt voor moeten trainen.

Mythe 1: Je moet naar de sportschool

Volgens James kan je prima thuis aan je core werken. Je hebt er in principe geen apparatuur voor nodig, behalve een goed yoga-matje. Sit-ups en crunches kun je gewoon thuis doen. Je kunt dat zwaarder maken door een gewicht op je borst vast te houden terwijl je ze doet.

En op YouTube zijn enorm veel video’s te vinden waarin uitgelegd wordt hoe je op een veilige manier de oefeningen doet.

Mythe 2: Je mag geen koolhydraten meer eten

Als je veel traint, zijn koolhydraten belangrijk voor je spieropbouw. Je kan met een gevarieerd eetpatroon net zo veel resultaat boeken als met een koolhydraat-arm dieet.

Als je te weinig koolhydraten eet, voel je je slap, volgens de fitness-expert, en daardoor wordt het een stuk moeilijker om je dieet en trainingsschema vol te houden.

Mythe 3: Je mag geen suiker en alcohol

Het sociale aspect van uit eten gaan, het plezier wat je daaraan beleeft en jezelf af en toe belonen met iets wat je heel erg lekker vindt, ook al zit er suiker in, vindt Steve geen ramp.

Volgens hem ben je eerder geneigd om je trainingsschema en dieet op te geven als je jezelf alles wat je lekker vindt ontzegt, dan wanneer je jezelf af en toe iets gunt. Maar als gewicht verliezen een doel op zich is, zal je dit wel goed in de gaten moeten houden.

Als je doordeweeks gezond en gebalanceerd eet en op zaterdag een keertje lekker los gaat, is dat echt geen probleem. “Dat hoort bij het leven.”

Mythe 4: Cardio is een must als je abs wilt

Je hoeft heus geen uren op de loopband of fiets om je buikspieren te trainen. Het kán wel helpen bij vetverlies, maar overdrijf het niet. Het risico als je net begint, is dat je heel veel gaat cadiotrainen en weinig calorieën eet. Dan ben je binnen no time opgebrand.

Mythe 5: Je moet streven naar een laag vetpercentage

Onzin, zegt Steve. Je kan niet continu vet blijven verliezen. Gezond en gebalanceerd eten is belangrijk. Vet hoort daar ook bij, ook als je strak in je vel wil zitten.

Te weinig vet kan zelfs invloed hebben op je menstruatie. En je vetverdeling is voor iedereen anders. Het is echt belangrijk om te kijken wat bij jou en jouw lichaamsbouw past

Wat help wel? Een vetarm dieet

Zoals eerder gezegd, als je geen vet kwijt raakt, ga je die getrainde spieren nooit zien. Je hoeft daarvoor heus niet superstreng te diëten, maar let wel op wat je eet.

Het belangrijkste is dat je meer calorieën verbrandt dan dat je eet én dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen krijgt. Er zijn verschillende apps, bijvoorbeeld die van het voedingscentrum, waar je dat op bij kan houden.

Beeld: unsplash. Bron: cosmopolitan.uk

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in