Coco's liefde voor Rusland levert spectaculaire nieuwe haute joaillerie op.

Dat Gabrielle 'Coco' Chanel warme gevoelens had voor Rusland is geen geheim. Ze liet zich inspireren door traditionele borduursels en motieven, en verwerkte die graag in haar collecties.

En in haar home decor: ze was dol op een spiegel met een lijst waarin een tweekoppige adelaar was verwerkt, het symbool van Keizerlijk Rusland. Zo zorgde ze via de Rue Cambon voor een complete Russische Renaissance in Parijs, grappig genoeg zonder het land ooit zelf te hebben bezocht.

Article continues after the ad

'Le Paris Russe de Chanel' vertaalt die liefde van Coco in 69 schitterende sieraden met diamanten, parels en edelstenen, die zijn verdeeld over drie stijlen: keizerlijk, landelijk en folkloristisch. Links een ring uit de Roubachka-selectie, rechts de Blé Gabrielle-ring (jawel, dit is 'landelijk'à la Chanel).

Denk bij keizerlijk aan de symbolen van de tsaar en bij landelijk aan motieven met tarwearen. In dit kloeke Aigle Protecteur collier zie je gestileerd de adelaar met de twee koppen terug.

En deze manchet is een voorbeeld van hoe folkloristisch is geïnterpreteerd.

Coco's fantasie werd vooral geprikkeld door haar romance met groothertog Dimitri Pavlovich, een Romanov (hij was een neef van de laatste tsaar) die betrokken was bij de moord op Raspoetin en levend wist te ontkomen aan de Russische Revolutie. Dimitri groeide grotendeels op in St. Petersburg en kwam na zijn vlucht via Perzië en Engeland in Parijs terecht. Zijn zus Marie had daar een niche voor zichzelf gecreëerd als leverancier van gespecialiseerd borduurwerk met kralen en pailletten. Haar bedrijfje heette Kitmir, Chanel was grootafnemer.

Coco en Dimitri hadden in 1921 ongeveer een jaar een relatie, maar uiteindelijk had ze toch meer met het Russische ambacht van zijn zus dan met zijn bindingsangst, al waardeerde ze zijn input van all things Russian. Deze tiara, uit de Blée Maria selectie van 'Le Paris Russe de Chanel', is geïnspireerd op Maria en haar borduurwerk. Het wordt hier gesymboliseerd door gele saffieren, groene toermalijnen, roze spinels en oranje granaten (zou het geen beeldje zijn voor Amalia's eerste tiara-momentje?).

In deze Blé Gabrielle oorhangers komt het ritme van zaaien en oogsten terug, inclusief het tarwemotief waar Chanel dol op was. Het staat voor de zon en voor geluk, maar wordt bovenal geassocieerd met Rusland.

Dit Sarafane topstuk kan worden gedragen als collier, maar ook als tiara. Als hoofdsieraad is het geïnspireerd op de klassieke Russische kokoshnik: hoog van voren, aflopend naar achteren.

En er hoort ook een ring bij. Swoon!

Foto's © Chanel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in