Het water loopt ons in de mond! Restaurantgids Lekker500 is weer een feestje voor fijnproevers, die natuurlijk precies willen weten waar je de beste restaurants van Nederland vindt.

De eerste plaats? Die is voor De Librije van Jonnie en Thérèse Boer. Het Zwolse restaurant wisselt opnieuw van plek met Inter Scaldes in Kruiningen, dat vorig jaar het hoogst scoorde in de inmiddels 40 jaar bestaande en meest gelezen restaurantgids van Nederland.

De Librije
De Librije

Lees ook: Dit zijn de 5 restaurants in Antwerpen waar je nu wilt eten

Revolutionaire koks
De ‘eeuwige derde’, restaurant De Leest in Vaassen, moet een plaatsje opschuiven voor het onberispelijke vakwerk van chef-kok Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam. Hetzelfde geldt voor collega Mario Ridder van Joelia in Rotterdam, die wordt afgetroefd door de revolutionaire koks François Geurds van FG Restaurant in Rotterdam, Sidney Schutte van Librije’s Zusje in Amsterdam en Jan Sobecki van Tribeca in het Brabantse Heeze. Zij belanden respectievelijk op plaats 5, 6 en 7.

Inter Scaldes
Inter Scaldes

Intrigerende Surinaams-Franse keuken
Ten slotte tuimelt Hans van Wolde van het Maastrichtse Beluga bijna de Top-10 uit door het geweld van deze aanstormende talenten en dat van de intrigerende Surinaams-Franse keuken van Soenil Bahadoer (De Lindehof in Nuenen), die de 9de plaats in bezit neemt. 

Ciel Bleu
Ciel Bleu

Droomdebuut
De 2018-editie van Lekker500 lanceert vier debutanten in de Top-100, met een opmerkelijke startscore van 62 voor The White Room in het Amsterdamse Krasnapolsky. Het restaurant is een spin-off van De Leest in Vaassen en driesterrenchef Jacob-Jan Boerma koestert er zijn begaafde leerling Arturo Dalhuisen.

Stoppen? Geen denken aan!
Verder valt de sprong op die de jonge chef-kok Thijs Meliefste van restaurant Meliefste in het Zeeuwse Wolphaartsdijk maakt: van 100 naar 69. Ook veteraan Jan de Wit van het hoofdstedelijke Le Restaurant, die dit jaar zou stoppen maar gewoon weer begon te koken op een andere plek in de Amsterdamse Pijp, maakt een stevige stap voorwaarts naar de 37ste plaats.

Topprovincie
De provincie Noord-Holland leverde Lekker dit jaar de meeste Top-100 restaurants: 24, waarvan 15 in Amsterdam. Op de voet gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant, met respectievelijk 15 en 14 kandidaten. Vier zaken moesten de Top-100 verlaten. De overige 400 Lekker-restaurants liggen verspreid door het hele land, waarvan de meeste, opnieuw, in Amsterdam.

Meer lezen? De nieuwste Lekker500 ligt nu in de winkel.

Eten op hoog niveau terwijl je letterlijk op hoog niveau zit. Het uitzicht over de besneeuwde toppen maakt deze restaurants uniek.

L’Atelier d’Edmond, Val d’Isere, Frankrijk


Net buiten Val d’isere, in deze gemoedelijke houten ski-hut waar overdag skiërs komen voor een voedzame lunch, dineer je s’avonds op tweesterrenniveau. De chef combineert plaatselijke ingrediënten en kruiden met Mediterrane smaken. Bereid je voor op een hartverwarmende avond. Website L'Atelier d'Edmond

After Seven, Zermatt, Zwitserland

Dit restaurant van het Backstage Hotel heeft maar liefst twee Michelinsterren. De inrichting is zo klassiek en warm als dat het eten origineel en zinnenprikkelend is. Laat je verrassen door chef Ivo Adam. Ook leuk: Het cine dinner. Je eet drie gangen van Chef Adam terwijl je in de bioscoop een filmpje kijkt. Website After Seven

Albert 1er, Chamonix, Frankrijk

Stoere, plaatselijke ingrediënten tot verfijnde gerechten omtoveren? Laat dat maar aan de keukenbrigade van Albert l over.  ‘La simplicité est la perfection’ is hun motto. En perfect is het. Ga voor het Menu de la Maison de Savoie, een proeverij langs drie regio’s: Piemonte, Nice en de Savoie. Website Albert 1er

St. Hubertus, San Cassiano in Badia, Italië

In 1996 werd deze pizzeria omgetoverd tot restaurant. Voor 2018 kregen ze hun derde Michelinster. Dat is nogal een steile groeicurve. Ze koken op ongekend hoog niveau. Ga hier vooral naartoe voor de uitstekende wijnkaart.

Slimme combinaties met onalledaagse wijnen uit de regio, maken dit een restaurant een ontdekkingsreis voor culinaire liefhebbers. Website St Hubertus

Ice Q, Sölden, Oostenrijk

Elke woensdag tussen nu en 21 maart gaat ’s avonds in Sölden de kabelbaan open, speciaal voor gasten van het Summit Dinner. Halverwege stap je uit de gondel en krijg je een amuse, op de top wacht een verfijnd 5-gangen diner met adembenemend uitzicht (ga niet te laat, want dan mis je de zonsondergang).

Woorden schieten tekort. Reserveren is absoluut noodzakelijk. Website Ice Q

Beelden: Ice Q - Rudi Wyhlidal, St. Hubertus - Alex Filz, Albert 1er - Seb Montaz

Nét 67 geworden en poseren voor Playboy, je moet maar durven. Maar als je je fantastisch voelt en er nog immer prachtig uitziet, waarom dan ook niet?

Twee dagen terug onthulde ze het zelf via Instagram, dat ze thrilled was om het nieuws met ons te delen dat ze was geïnterviewd en gefotografeerd voor Playboy. In het interview vertelt ze over haar carrière (de Bond-film Live and let die, East of Eden, Dr Quinn, medicine woman), familie en dat ze zich op haar 67e beter voelt dan ooit. En ook sexier dan ze deed toen ze jonger was. ‘Toen dacht ik: o god, ik moet sexy zijn, maar hoe dan? Het geeft  een enorme vrijheid om zo lang te hebben geleefd als ik. Zoals mijn vader zou zeggen: ik zit comfortabel in m’n vel.’

Derde keer
Ze vertelt ook nog steeds wel eens te worden versierd. ‘Ik een ander leven, zeg ik dan. Maar vleiend is het wel ja. Ik bedoel, meestal ben je onzichtbaar op deze leeftijd. Als je jong bent, gaat het altijd maar om: kijk naar mij! Maar ik hoef niets meer te bewijzen.’ Het is trouwens niet de eerste keer dat Seymour in Playboy staat, de moeder van vier kinderen (oudste 36, jongsten 22) poseerde ook al in 1973 en 1987. Overigens houdt ze dit keer haar kleren aan. Het levert prachtige plaatjes op.