Vaak gaat een erfenis naar de kinderen, maar wat als je die niet hebt? Deze bekende Nederlander en zijn vrouw hadden voor hun geld een wel heel bijzondere bestemming.

Tekstschrijver en zanger Drs. P. - want over hem hebben we het - en zijn vrouw hebben hun nalatenschap van één miljoen euro geschonken aan het asiel.

De buurman van Adèle
De geboren Zwitser Heinz Polzer, zoals Drs. P. echt heette, die het Nederlands op onnavolgbare wijze beheerste (hij scoorde hits met Knolrapen, schorseneren en prei en Troika hier, Troika daar), overleed twee jaar geleden op 95-jarige leeftijd in een Amsterdams verzorgingstehuis, waar hij op het laatst de buurman was van Adèle Bloemendaal. Zijn echtgenote Mieke (87) heeft hem voor zijn dood nog lange tijd verzorgd, maar dat lukte uiteindelijk niet meer. Zij stierf een jaar na haar man.

Article continues after the ad

Bijzondere aankondiging
Met een ’ollekebolleke’, een gedicht in een bijzonder puntige vorm, maakte P. zijn eigen overlijden in een rouwannonce bekend: Even uw aandacht graag! Korte berichtgeving: Ondergenoemde Is niet meer in beeld – Wat hier (behalve voor Onbelangstellenden) Hartelijk groetend, Wordt medegedeeld. Drs. P.

Het goede doel
Kort daarna werd snel duidelijk dat het ’plezierdichten’ hem een flink fortuin heeft opgeleverd. Door onder meer de auteursrechten en de verkoop van hun huis, bleek dat er ruim een miljoen euro was te verdelen. Al eerder had Drs. P. aangegeven dat hij wilde dat het geld naar goede doelen ging, maar nooit werd duidelijk welke dat waren. Nu blijkt uit het jaarverslag van het Amsterdamse dierenasiel, dat het naar deze organisatie is gegaan. En dus zitten de 1100 katten, 580 honden en 250 konijnen er ineens warmpjes bij.

Drs. P. was doctorandus in de economie - zijn beroemde artiestennaam werd bedacht door Willem Duys.

Bron: de Telegraaf
Bron beeld: Hollandse Hoogte