Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Culinair: Lekker lang tafelen

Heerlijke mezze uit het bekroonde boek Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol. Perfect voor een lange lenteavond genieten met vrienden. Het woord mezze komt van het Arabische tamazzaza, dat zoveel betekent als: in kleine porties genieten en de tijd nemen om je smaakpapillen te verwennen met alle a...

Culinair: Lekker lang tafelen

Heerlijke mezze uit het bekroonde boek Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol. Perfect voor een lange lenteavond genieten met vrienden.

Het woord mezze komt van het Arabische tamazzaza, dat zoveel betekent als: in kleine porties genieten en de tijd nemen om je smaakpapillen te verwennen met alle aroma’s en smaken. 

Nadia Zerouali en Merijn Tol geven in hun nieuwste boek honderd recepten om zo’n mezze-tafel mee te vullen. Traditioneel, maar met een eigentijdse twist.

Behalve deze heerlijke recepten vind je in Souq ook veel persoonlijke verhalen over tradities, familie, vrienden en herinneringen. Mezze eten is een sociale gebeurtenis met veel gezelligheid, gelach en gepraat – en dat zie je niet alleen, je proeft het ook.

In Nouveau 6-2018 vind je hun overheerlijke recepten voor Libanese hummus, moutabal auberginespread (echt, je weet niet wat je proeft!) en osmalieh met oranjebloesemsiroop, wat je gewoon een keer moet proberen.

Hun geweldige recept voor Pistache-semolinacake mochten we alvast online plaatsen. Doe er je voordeel mee.

Recept voor pistache-semolinacake met meringue van Merijn en Nadia

Wil je Arabische zoetigheid als nagerecht eten, dan raden wij je aan om kleine porties te nemen; niet omdat het niet heerlijk smaakt, maar omdat het echt heel machtig is.

Voor ca. 20 personen

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 150 ml arachideolie
  • 150 ml yoghurt
  • 150 g basterdsuiker
  • zout
  • 300 g fijne semolina plus extra voor de taartvormen
  • 150 g middelgrove semolina
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 el baking soda
  • 230 g suiker
  • 2 el citroensap
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 2 eiwitten
  • 1 el maïzena
  • 400 g gepelde pistachenoten
  • 150 g poedersuiker
  • 1 eidooier
  • 2-3 el pistacheolie

Verhit de oven tot 160°C. Klop met een handmixer in een kom de eieren met de arachideolie, yoghurt, suiker en een halve theelepel zout dik en romig. Klop met een garde beide soorten semolina erdoor.

Voeg dan beetje bij beetje het bakpoeder en de baking soda toe.

Vet 2 taartvormen van circa 24 cm Ø in en bestrooi ze lichtjes met wat semolina. Verdeel het beslag over beide bakvormen en bak ze in het midden van de warme oven in circa 45 minuten gaar en goudbruin.

Laat het gebak kort in de vorm afkoelen, stort het eruit en laat het helemaal koud worden.

Breng voor de meringue in een pan 200 gram suiker met 60 ml water, het citroensap en oranjebloesemwater aan de kook.

Gebruik bij voorkeur een suikerthermometer. Laat de siroop circa 10 minuten zachtjes pruttelen tot de suikerthermometer 118 °C aangeeft.

Klop, zodra de suikerthermometer 113 °C aangeeft, de eiwitten met de rest van de suiker en de maïzena in een keukenmachine of in een kom met de handmixer tot yoghurtdikte.

Voeg in een dun straaltje de hete suikersiroop toe en blijf op de hoogste stand net zo lang kloppen totdat er glimmende stijve pieken ontstaan en het schuim is afgekoeld. Laat het verder koud worden.

Maal voor de spijs de pistachenoten in een keukenmachine fijn. Houd 2 eetlepels pistachepoeder achter ter garnering.

Voeg de poedersuiker, een snufje zout en de eidooier toe aan het pistachenotenpoeder in de keukenmachine en draai tot het een gladde pasta is.

Voeg zoveel pistacheolie toe, dat het net een samenhangende spijsbal is. Rol de spijsbal tussen 2 vellen bakpapier uit tot een cirkel van 24 cm Ø.

Leg een taartbodem op een taartschaal, leg de plak pistachespijs erop en bedek met de tweede taartbodem. Spatel de meringue mooi over het gebak en bestrooi met wat pistachepoeder.