Recept voor semolinacake

Heerlijke mezze uit het bekroonde boek Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol. Perfect voor een lange lenteavond genieten met vrienden.

Het woord mezze komt van het Arabische tamazzaza, dat zoveel betekent als: in kleine porties genieten en de tijd nemen om je smaakpapillen te verwennen met alle aroma’s en smaken. 

Nadia Zerouali en Merijn Tol geven in hun nieuwste boek honderd recepten om zo’n mezze-tafel mee te vullen. Traditioneel, maar met een eigentijdse twist.

Behalve deze heerlijke recepten vind je in Souq ook veel persoonlijke verhalen over tradities, familie, vrienden en herinneringen. Mezze eten is een sociale gebeurtenis met veel gezelligheid, gelach en gepraat – en dat zie je niet alleen, je proeft het ook.

In Nouveau 6-2018 vind je hun overheerlijke recepten voor Libanese hummus, moutabal auberginespread (echt, je weet niet wat je proeft!) en osmalieh met oranjebloesemsiroop, wat je gewoon een keer moet proberen.

Hun geweldige recept voor Pistache-semolinacake mochten we alvast online plaatsen. Doe er je voordeel mee.

Recept voor pistache-semolinacake met meringue van Merijn en Nadia

Wil je Arabische zoetigheid als nagerecht eten, dan raden wij je aan om kleine porties te nemen; niet omdat het niet heerlijk smaakt, maar omdat het echt heel machtig is.

Voor ca. 20 personen

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 150 ml arachideolie
  • 150 ml yoghurt
  • 150 g basterdsuiker
  • zout
  • 300 g fijne semolina plus extra voor de taartvormen
  • 150 g middelgrove semolina
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 el baking soda
  • 230 g suiker
  • 2 el citroensap
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 2 eiwitten
  • 1 el maïzena
  • 400 g gepelde pistachenoten
  • 150 g poedersuiker
  • 1 eidooier
  • 2-3 el pistacheolie

Verhit de oven tot 160°C. Klop met een handmixer in een kom de eieren met de arachideolie, yoghurt, suiker en een halve theelepel zout dik en romig. Klop met een garde beide soorten semolina erdoor.

Voeg dan beetje bij beetje het bakpoeder en de baking soda toe.

Vet 2 taartvormen van circa 24 cm Ø in en bestrooi ze lichtjes met wat semolina. Verdeel het beslag over beide bakvormen en bak ze in het midden van de warme oven in circa 45 minuten gaar en goudbruin.

Laat het gebak kort in de vorm afkoelen, stort het eruit en laat het helemaal koud worden.

Breng voor de meringue in een pan 200 gram suiker met 60 ml water, het citroensap en oranjebloesemwater aan de kook.

Gebruik bij voorkeur een suikerthermometer. Laat de siroop circa 10 minuten zachtjes pruttelen tot de suikerthermometer 118 °C aangeeft.

Klop, zodra de suikerthermometer 113 °C aangeeft, de eiwitten met de rest van de suiker en de maïzena in een keukenmachine of in een kom met de handmixer tot yoghurtdikte.

Voeg in een dun straaltje de hete suikersiroop toe en blijf op de hoogste stand net zo lang kloppen totdat er glimmende stijve pieken ontstaan en het schuim is afgekoeld. Laat het verder koud worden.

Maal voor de spijs de pistachenoten in een keukenmachine fijn. Houd 2 eetlepels pistachepoeder achter ter garnering.

Voeg de poedersuiker, een snufje zout en de eidooier toe aan het pistachenotenpoeder in de keukenmachine en draai tot het een gladde pasta is.

Voeg zoveel pistacheolie toe, dat het net een samenhangende spijsbal is. Rol de spijsbal tussen 2 vellen bakpapier uit tot een cirkel van 24 cm Ø.

Leg een taartbodem op een taartschaal, leg de plak pistachespijs erop en bedek met de tweede taartbodem. Spatel de meringue mooi over het gebak en bestrooi met wat pistachepoeder.

Je houdt van haar, of je hebt een hekel aan haar, maar hoe dan ook, voor een zestiger ziet ze er ge-wel-dig uit. Zelf zegt dat ze daar hard voor moet werken. Volgens geruchten zelfs vijf uur sport per dag. Hier de leukste foto’s van 6 decennia Madonna.

Als je het trouwens leuk vindt om een beetje op de hoogte te blijven van Madonna en haar kroost. Op haar instagram-account deelt ze regelmatig persoonlijke foto’s van haar en haar gezin en dat is echt het volgen waard.

Zo deelde ze op Moederdag deze kinderfoto van zichzelf en haar moeder:

De popdiva heeft naast haar muzikale carrière ook altijd in films gespeeld. Met meer en minder succes. Desperately Seeking Susan zette haar op de kaart.

Maar echt lof kreeg ze voor haar rol in Evita.

En ze is nooit bang geweest om tegen heilige huisjes te schoppen. Hier de wereldberoemde outfit die Jean Paul Gaulthier voor haar maakte:

En met de perfecte date voor de Oscars:

 

Best DateEver!! 👑👑 #oscars #epic #fun 🎉💕🌈😂🙏🏻

Een bericht gedeeld door Madonna (@madonna) op

Bij het laatste MET Gala verscheen ze weer in een opzienbarende creatie van Jean Paul Gaulthier.

Haar 60e verjaardag viert ze met haar gezin in Marrakech. Happy Birthday!

 

In case someone forgot! 👑🌈😂🔥💃🏾🍷🎂♥️🇲🇦#birthday #magic #Marakesh

Een bericht gedeeld door Madonna (@madonna) op

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Onze mode-expert Anta Willemars heeft echt een neus voor mooie mode-items. Zij tipt nu de prachtige broches van Cedric Williams en daar zitten echt een paar pracht-exemplaren bij. Wij zien graag een revival van de broches!

Anita: “Cedric Williams is een Amerikaanse designer die in Nederland woont en heel bijzondere juwelen maakt. Vooral de broches maakten op mij veel indruk, zoals deze met een Japanse libelle op tekst uit 1920.” Prijs € 500,-.

Maar er zijn nog een paar kunststukjes te vinden.Zoals deze litho op handgeschreven correspondentie.

Of deze, meer kleurrijke versie:

Pikant

Overigens hebben de broches wel een licht pikante dubbele boodschap. Aan de achterzijde staan foto's van begin 1900 van schaars geklede dames. Dat is dan iets dat jij alleen weet als je de broches draagt ;-).

www.revizionisthistory.com

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in