Op 11 december worden in het DeLaMar theater in Amsterdam de Michelinsterren voor 2018 uitgereikt. Een hoogtepunt voor iedereen met culinair hart. Voor ons ook een moment om die nieuwe leuke restaurants te vinden waar we anders aan voorbij gaan. Hoe zat het ook al weer met die sterren en dít voorspelt de redactie:

Bandengigant Michelin maakt al vanaf 1900 een gids met tips voor chauffeurs. Waar kun je onderweg goed eten en slapen? De zogenoemde 'omrijd-adressen' zorgden ervoor dat er meer kilometer werden gereden en uiteindelijk ook meer banden verkocht. Een sterk stukje marketing. 

In 1926 werd de eerste ster toegekend om hoge kwaliteit aan te duiden en in de loop van de tijd kwamen daar een tweede en een derde ster bij. Het rode boekje met stevige kaft ligt in menig dashboardkastje, maar is al lang niet meer alleen voor chauffeurs!

Waar staan die sterren voor?

Een ster: ‘Een goed rustpunt op uw route’ en een goed restaurant in zijn categorie.
Twee sterren: ‘Een verfijnde keuken die de omweg waard is’ een restaurant met bijzondere kwaliteit (en dat zie je ook vaak terug in de prijs)
Drie sterren: ‘Uitzonderlijke keuken die de reis waard is.’ Een restaurant met buitengewone gerechten, onberispelijke keuken en altijd hoge kwaliteit.

Wist je dit over Michelinsterren?

De ster hoort bij de chef
Als een chef weggaat bij een restaurant, verliest hij/zij de verdiende sterren en het restaurant ook.

De ster krijg je niet voor de perfecte bediening, lekkerste stoelen of mooiste entrée
Het gaat écht om het eten. Het Michelinkeurmerk voor goede bediening, is een bestekje. Daarvan kun je er hooguit 5 krijgen. Het gaat bij de sterren dus niet om het interieur. Dat verklaart ook waarom er een sterrenrestaurant in Japan is met houten banken en zonder toilet. 

Inspecteurs
Een restaurant met een Michelinster wordt minimaal 1 x per jaar bezocht door een inspecteur van Michelin. Restaurants met twee of drie sterren nog vaker. Ze kondigen zichzelf nooit aan, maar er zijn een paar hints waaraan je ze kan herkennen: het zijn meestal mannen, ze eten alleen of met zijn tweeën, ze komen vaak tijdens de lunch (rustiger in het restaurant) en ze drinken niet veel wijn bij het eten (dat beïnvloedt de smaak).

Droombaan? 
Mwah. Je bent drie van de vier weken van huis en slaapt meestal in hotels. Natuurlijk eet je lekker, maar vaak alleen. En je hebt die baan niet zomaar; je moet Nederlands, Frans en Engels spreken (en Duits is een pré), de hotelschool gedaan hebben en veel productkennis hebben.

Dit jaar worden de sterren op 11 december uitgereikt.

De voorspelling van de Nouveau-redactie

1 ster

Daalder. Chefkok Dennis Huwaë verruilde het tweesterren ensemble van &samhoud places en blies de keuken van Daalder nieuw leven in. Een ster zou verdiend zijn.

Meliefste. Ze grepen vorig jaar nét naast de ster, maar kookten onverminderd voort. Dat wordt beloond.

De Rozario. Jermain de Rozario pakte dit jaar echt door. Wij zijn er wel uit. Nu Michelin nog.

Revange voor La Rive. Amsterdam schudde op zijn grondvesten toen La Rive vorig jaar haar ster verloor. Dit jaar is alles op alles gezet om het restaurant in ere te herstellen. Nu staat Michelin niet bekend als wispelturig, maar we denken tóch dat de ster wordt teruggegeven.

2 sterren

Misschien krijgt Joelia in Rotterdam wel een tweede ster dit jaar. Het zou verdiend zijn, maar de stap van één naar twee sterren is best groot. Michelin is hier niet zo kwistig mee. Evengoed: Joelia maakt een goede kans.

3 sterren?

De culinaire elite hoopt al jaren op een nieuw driesterrenrestaurant naast De librije en De leest. Op de shortlist? Inter Scaldes, Librije's zusje en De Lindehof. Wij hopen op Inter Scaldes. Gastvrouw Claudia Brevet werd al Gastvrouw van het jaar en hun suites kregen vijf sterren. Tijd voor een maximale score en een derde ster voor Jan Brevet.

Fotograaf afbeelding gerecht De Librije: Eric Benjamin Kleinberg

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.