Tikt de thermometer de 24 °C aan, dan verhuizen wij graag naar het terras voor een lunch op niveau. Bij deze restaurants is het genieten onder de parasols. 

1. Aan de Poel, Amstelveen

De stad voelt ver en de brigade begrijpt dat er maar weinig dagen zoals deze zijn; ze leggen je heerlijk in de watten. Door de rust die het uitzicht over het kabbelende water geeft, heb je alle aandacht voor de creaties op het bord.

Twee sterren-gerechten die soms te mooi zijn om op eten. Maar we doen het toch en o zo graag.

aandepoel.nl

2. Chateau Neerçanne, Maastricht

Bij deze oude bekende, net buiten Maastricht, lunch je als een vorst in klassieke stijl. Het uitzicht over het omliggende Jekerdal is wijds. Hier voelen wij ons oprecht uitverkoren.

Wat een eten, wat een wijn, wat een leven…

www.oostwegelcollection.nl/chateau-neercanne

3. Allemansgeest, Voorschoten

Aan de Vliet tussen Leiden en Voorschoten wordt al jaren heel goed gekookt. We genoten van klassieke gerechten in een modern jasje en de verrassende smaakcombinaties.

Ook wat wijnen betreft, durven ze buiten de gebaande paden te adviseren. Daar houden wij wel van.

Met de schoenen in kort gekapte gras zwaaiden we af en toe naar passerende boten. Dat is ultiem genieten.

www.allemansgeest.nl

4. 't Lansink, Hengelo

Lunchen op de twee kleine terrassen aan de zijde van ’t Lansink is alleen voor ‘the lucky few’. Reserveren voor een zonnige lunch kan namelijk niet; wie het eerste komt, het eerste maalt.

Maar áls je dan een tafeltje scoort, is het feest. Want behalve jijzelf, worden ook de ingrediënten van het seizoen in het zonnetje gezet.

Mocht de middag in de avond overlopen, boek dan een suite in het bovengelegen boutique-hotel.

www.hotellansink.nl/nl/restaurant

5. Kasteel De Wittenburg, Wassenaar

Kasteel De Wittenburg, een baken van klasse in de Wassenaarse bossen. Het stond bekend als stijlvolle locatie voor events, maar daar komt nu verandering in. In de goede zin des’ woords.

In het fonkelnieuwe á la carte restaurant Sophie boek je nu ook gewoon een tafeltje voor twee. Dit wordt dé terrastip van aankomende zomer, want na een rondje door de kasteeltuin, smaakt een lunch op het terras als een koningsmaal.

www.wittenburg.nl

6. Tante Kee, De Kaag

Een oude bekende op de Kaagse Plas, maar goed nieuws; de Tante heeft vorig jaar een transformatie ondergaan.

Het geheel oogt fris en comfortabel, zeker een nieuwe kennismaking waard.

www.tantekee.nl

7. Teng Janssen, Amsterdam 

Wat fijn, een altijd-goed-adres in Amsterdam Zuid erbij. Bij Teng Janssen kun je heel de dag terecht, maar vooral ’s avonds is het een feestje.

Azië meets Mallorca onder het genot van een rijke verzameling wijnen, waarvan wel twintig ‘op glas’.

Het terras nodigt uit en ligt er zonnig bij. Wij verzinnen wel een goed excuus om te proosten en dan heerlijk te blijven tafelen.

www.tengjanssen.nl

8. The Harbour Club, Vinkeveense Plassen

Met zo veel schuiten per hoofd van de plaatselijke bevolking werd het wel tijd voor een Harbour Club aan de Vinkeveense Plassen.

Het concept is al beproefd in Rotterdam en Amsterdam; goede wijnen (bij voorkeur met bubbels), oesters, vis en vlees van hoge kwaliteit geserveerd in een stijlvolle sfeer.

Niet te stijfjes gelukkig, maar modern met klasse. Je kan er prima met de auto komen, maar liever leggen we de boot aan de steiger waar plaats is voor wel 20 sloepen.

theharbourclub.com/vinkeveen/

9. La Grande Brasserie Bodon, Amsterdam

Het Apollo Hotel houd je uit de wind op dit smalle terras aan het water. Voordeel: veel ruimte en privacy en service om door een ringetje te halen.

Je kan zelfs met de boot aanmeren om te genieten van de klassieke Franse keuken met een twist. La vie est belle bij Bodon.

www.bodonlagrandebrasserie.com

Bonustip: Sushisamba, Amsterdam

Nieuw nieuw nieuw! Sushisamba luidt de zomer in met de opening van een prachtig terras aan de iconische UNESCO World Heritage Singelgracht. Iets laagdrempeliger, maar met smaakcombinaties die je bijkans het water uit blazen.

Met de combinatie van Japanse, Braziliaanse en Peruviaanse invloeden, licht het snelle drie-gangen menu de nieuwe voorjaarsgerechten uit en dat is een feestje voor de smaakpapillen.

Innovatieve cocktails, creatieve sushi en een vurige robata grill met uitzicht dat nooit verveelt.

Vanaf 1 mei is het terras dagelijks open vanaf 11:30 uur. Ter introductie is is er een 3-gangen lunchmenu aan de gracht voor al € 25,-.

www.sushisamba.com

Ben je zelf helemaal dol op kerst of heb je iemand in je omgeving die maar geen genoeg kan krijgen van deze tijd van het jaar? Hier 7 kleine (en wat grotere) cadeau's voor kerstfanaten.

1. Badbubbels

Wat een heerlijk feestelijk bubbelpakketje van Molton Brown. De Bath Gift Set kost € 55, maar de Festive Baubles heb je al voor € 12,-.

2. Kersttasje

Hohoho! Wij zijn helemaal verliefd op deze leren kerst-tas van Coccinelle (€ 198). Hij is er ook in het blauw en groen, maar wij gaan voor de rode! De opbrengst van de verkoop gaat naar Save The Children. Kijk, daar worden we dubbel zo blij van. 

3. Parfum in kerstkorset

De iconische flacon van Jean Paul Gaultier (€ 100,95)/100 ml) draagt voor de feestdagen een kerstkorsetje. Dat wil je toch hebben?! 

4. Kolibrie

Elk jaar kijken we weer uit naar de kerstafdeling van de Bijenkorf. Dit jaar brengt het warenhuis een grote, eigen collectie kerstballen, waaronder deze schattige kolibrie (€ 11,95). 

5. Rode laarsjes

Wij gebruiken kerst gewoon als goed excuus om deze fijne glanzende enkellaarsjes van Alexandre Vauthier (€ 690) aan te (laten) schaffen.

6. Collectors Red

Chanel heeft hun No5 in een Collector Red Edition-jasje gestoken en dat ziet er prachtig uit. (€ 137,72/100 ml)

7. De ultieme kersttrui

Die afgrijselijk lelijke en daardoor bijna weer mooie kersttruien laten wij even voor wat ze zijn. Wij gaan liever voor dit pareltje van Twinset (€ 199).

Deze stijlvolle Nouveautés kerstitems staan allemaal in de nieuwste Nouveau. Daar vind je nog veel meer (cadeau-)inspiratie op mode, beauty en woongebied. 

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De laatste jaren is deze vorm van feestelijk dineren echt in opkomst. En hoewel je ons gerust wakker mag maken voor een fijn diner of souper, is er wel wat te zeggen voor zo'n 'lopend diner'. 

Zeker bij grotere gezelschappen is een walking dinner een aanrader. Je gasten kunnen zich vrij bewegen en zo meerdere mensen spreken en jij ook. Met de goede voorbereiding kun jij je helemaal richten op de gastvrijheid tijdens de avond.

1. Cateraar

Tenzij je echt ster in de keuken bent, adviseren wij om bij groepen van meer dan 10 personen voor een cateraar of traiteur te kiezen. Laat het koken lekker over aan de professionals en richt je helemaal op je gasten.

2. Assortiment

Zorg voor een divers assortiment en vraag bij je uitnodiging aan je gasten om allergieën te melden. Voldoende keuze in vis-, vlees en vegetarische gerechtjes komt de sfeer ten goede.

3. Soort gerechten 

Kies voor kleine porties en goed te hanteren gerechtjes, niemand zit te wachten op een gerecht dat moeilijk te eten is en risico geeft op gerommel of vlekken.

4. Signature cocktail

Laat behalve bubbels, wijn, bier en fris ook een signature cocktail serveren, exclusief voor de avond met een knipoog naar een eventueel thema. Dat soort details blijven de gasten bij.

5. Soort tafels

Plaats zowel zittafels als statafels. Bij een walking dinner vinden sommige mensen het prettig om een hapje staand aan een tafel te nuttigen, terwijl andere mensen daar juist helemáál niet van houden en hun gerecht gewoon zittend willen eten.

Zeker als het een gerechtje is dat je moet snijden, is het prettig als je gasten dit niet onhandig met één hand hoeven te doen.

6. Verschil tussen walking dinner en buffet

Bij een buffet zijn de gerechten over het algemeen iets groter en eten mensen zittend aan tafel. Bij een walking dinner zouden de gerechtjes allemaal heel handzaam en makkelijk uit een hand te eten moeten zijn. Denk aan canapé's, blini's en sushi bijvoorbeeld.

7. De ruimte

Zorg voor voldoende tafels en spreiding van de gasten, want niemand wil hutjemutje op zijn buurman of buurvrouw iets eten. Dat zorgt ook voor onhandig gedoe met glazen en borden in dezelfde hand of gasten die elkaar aanstoten.

Door de plaatsing van je tafels en het spelen met gordijnen als natuurlijke 'muren' om een ruimte desgewenst groter of kleiner kan maken, is een aanrader. Of plaats pas extra tafels bij als het was drukker wordt zodat je goed zicht houdt op de verdeling en de ruimte.

Als je met een goede cateraar werkt, worden je veel van dit soort zorgen uit handen genomen, maar evengoed is het een goede checklist om voor te bespreken zodat je op de avond zelf niet verrast wordt.

Veel plezier!

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in