Een glaasje wijn of bubbels bevat ongeveer 80 calorieën. Maar soms heb je ook wel eens zin in iets anders. Een lekker mixje bijvoorbeeld. Nu bestormt de gin tonic onze favorietenlijst, maar er zijn nóg een paar cocktails die best afvalfähig zijn. Zo maak je ze:

Het ‘gevaar’ wat calorie-inname betreft zit ‘m in de alcohol en toegevoegde suikers. Een cocktail bestaat uit minimaal drie ingrediënten, één daarvan is alcohol (behalve bij een virgin variant natuurlijk).

De andere twee zijn meestal smaakversterkers zoals siroop of vruchtensap en suiker. Als je daar een beetje mee oppast, of iets minder siroop of suiker gebruikt, valt het met die calorie-bommetjes hartstikke mee.

Deze cocktails lenen zich daar goed voor en zo maak je ze:

Mojito - 150 calorieën

 • 50 ml witte rum
 • 2 theelepels rietsuiker (of eentje als je van een iets zuurdere smaak houdt. Scheelt ook weer)
 • 35 ml bruiswater
 • partjes limoen
 • paar blaadjes verse munt

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een glas met wat crushed ijs en roer even. Rietje erin en klaar. 

Bloody Mary - 120 calorieën

 • 100 ml tomatensap
 • 35 ml wodka
 • 3 druppels worchestershire saus
 • 2 druppels tabasco
 • 5 ml citroensap
 • zwarte peper

Mix alles even in een aparte beker en schenk daarna in een longdrinkglas. Je kan een selderijstengel als roerstaafje gebruiken en iets meer tabasco toevoegen als je van pittig houdt. Ook een blaadje basilicum geeft nog een leuke touch. En de Bloody Mary is nog gezond ook!

Kir Royale - 165 calorieën

 • 35 ml crème de cassis
 • 100 ml champagne
 • frambozen

Schenk eerst de siroop in je champagneflute en daarna pas de bubbels. Zo krijg je een mooi verloop in het glas. Let op, de laatste slokjes worden hierdoor wel iets zoeter, dus 'wals' je glas af en toe een beetje om iets beter te mengen. Top feestelijk af met een framboos. Dit kan ook goed met perziklikeur trouwens.

Margarita - 199 calorieën

 • 35 ml Tequila
 • 35 ml Triple Sec
 • 35 ml limoensap en zout

Deze klassieker bevat twee soorten alcohol en dat merk je meteen aan de calorieën. Maar O, zo lekker. Schenk de ingrediënten gewoon in je glas en roer even snel door.

Gin tonic - 103 calorieën

De gin-tonic heeft een opleving van jewelste. Tegenwoordig kun je je, als respectabele cocktailbar, niet meer vertonen met minder dan 10 verschillende soorten. En bij elke gin hoort ook weer een andere tonic en andere smaken. Hendrick's bijvoorbeeld, doet het goed met komkommer terwijl je bij Bombay Sapphire liever wat limoen toevoegt. maar de basis blijft hetzelfde:

 • 35 ml gin
 • 125 ml tonic
 • IJsklontjes.
 • Garnituur: jeneverbessen, sinaasappelschil, komkommer, verse basilicum, limoen, kaneel of appel bijvoorbeeld.

En geniet met mate natuurlijk, maar dat spreekt voor zich. Elk pondje gaat door het mondje en dat geldt ook voor alcoholische calorieën.

Tijdens de handelsmissie in India droeg minister Kaag gisteren een fantastische statement-jurk: stijlvol en gemaakt van textielafval...

Style has no age, en Sigrid Kaag (57), minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is daar het voorbeeld van. Tijdens de grootste Nederlandse handelsmissie aan India droeg ze gisteren een prachtige jurk, ontworpen door topdesigner Ronald van der Kemp, maar gemaakt van textielafval. Dit om aandacht te vragen voor de noodzaak en mogelijkheden om duurzaam te produceren in de textielsector. 

Voor iedereen

Het is nu namelijk mogelijk om honderd procent gerecyclede, kwalitatief goede kleding te maken van textielafval. Modemerken en textielbedrijven kunnen vanaf nu dus volledig duurzame kleding maken. Circulaire kleding heet dat, en Sigrid Kaag droeg gisteren het allereerste model om een punt te maken. Punt gemaakt. Topactie!

 

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je hier in!

Tikt de thermometer de 24 °C aan, dan verhuizen wij graag naar het terras voor een lunch op niveau. Bij deze restaurants is het genieten onder de parasols. 

1. Aan de Poel, Amstelveen

De stad voelt ver en de brigade begrijpt dat er maar weinig dagen zoals deze zijn; ze leggen je heerlijk in de watten. Door de rust die het uitzicht over het kabbelende water geeft, heb je alle aandacht voor de creaties op het bord.

Twee sterren-gerechten die soms te mooi zijn om op eten. Maar we doen het toch en o zo graag.

aandepoel.nl

2. Chateau Neerçanne, Maastricht

Bij deze oude bekende, net buiten Maastricht, lunch je als een vorst in klassieke stijl. Het uitzicht over het omliggende Jekerdal is wijds. Hier voelen wij ons oprecht uitverkoren.

Wat een eten, wat een wijn, wat een leven…

www.oostwegelcollection.nl/chateau-neercanne

3. Allemansgeest, Voorschoten

Aan de Vliet tussen Leiden en Voorschoten wordt al jaren heel goed gekookt. We genoten van klassieke gerechten in een modern jasje en de verrassende smaakcombinaties.

Ook wat wijnen betreft, durven ze buiten de gebaande paden te adviseren. Daar houden wij wel van.

Met de schoenen in kort gekapte gras zwaaiden we af en toe naar passerende boten. Dat is ultiem genieten.

www.allemansgeest.nl

4. 't Lansink, Hengelo

Lunchen op de twee kleine terrassen aan de zijde van ’t Lansink is alleen voor ‘the lucky few’. Reserveren voor een zonnige lunch kan namelijk niet; wie het eerste komt, het eerste maalt.

Maar áls je dan een tafeltje scoort, is het feest. Want behalve jijzelf, worden ook de ingrediënten van het seizoen in het zonnetje gezet.

Mocht de middag in de avond overlopen, boek dan een suite in het bovengelegen boutique-hotel.

www.hotellansink.nl/nl/restaurant

5. Kasteel De Wittenburg, Wassenaar

Kasteel De Wittenburg, een baken van klasse in de Wassenaarse bossen. Het stond bekend als stijlvolle locatie voor events, maar daar komt nu verandering in. In de goede zin des’ woords.

In het fonkelnieuwe á la carte restaurant Sophie boek je nu ook gewoon een tafeltje voor twee. Dit wordt dé terrastip van aankomende zomer, want na een rondje door de kasteeltuin, smaakt een lunch op het terras als een koningsmaal.

www.wittenburg.nl

6. Tante Kee, De Kaag

Een oude bekende op de Kaagse Plas, maar goed nieuws; de Tante heeft vorig jaar een transformatie ondergaan.

Het geheel oogt fris en comfortabel, zeker een nieuwe kennismaking waard.

www.tantekee.nl

7. Teng Janssen, Amsterdam 

Wat fijn, een altijd-goed-adres in Amsterdam Zuid erbij. Bij Teng Janssen kun je heel de dag terecht, maar vooral ’s avonds is het een feestje.

Azië meets Mallorca onder het genot van een rijke verzameling wijnen, waarvan wel twintig ‘op glas’.

Het terras nodigt uit en ligt er zonnig bij. Wij verzinnen wel een goed excuus om te proosten en dan heerlijk te blijven tafelen.

www.tengjanssen.nl

8. The Harbour Club, Vinkeveense Plassen

Met zo veel schuiten per hoofd van de plaatselijke bevolking werd het wel tijd voor een Harbour Club aan de Vinkeveense Plassen.

Het concept is al beproefd in Rotterdam en Amsterdam; goede wijnen (bij voorkeur met bubbels), oesters, vis en vlees van hoge kwaliteit geserveerd in een stijlvolle sfeer.

Niet te stijfjes gelukkig, maar modern met klasse. Je kan er prima met de auto komen, maar liever leggen we de boot aan de steiger waar plaats is voor wel 20 sloepen.

theharbourclub.com/vinkeveen/

9. La Grande Brasserie Bodon, Amsterdam

Het Apollo Hotel houd je uit de wind op dit smalle terras aan het water. Voordeel: veel ruimte en privacy en service om door een ringetje te halen.

Je kan zelfs met de boot aanmeren om te genieten van de klassieke Franse keuken met een twist. La vie est belle bij Bodon.

www.bodonlagrandebrasserie.com

Bonustip: Sushisamba, Amsterdam

Nieuw nieuw nieuw! Geen haute quisine, wél heerlijke sushi. Sushisamba luidt de zomer in met de opening van een prachtig terras aan de iconische UNESCO World Heritage Singelgracht. 

Met de combinatie van Japanse, Braziliaanse en Peruviaanse invloeden, licht het snelle drie-gangen menu de nieuwe voorjaarsgerechten uit en dat is een feestje voor de smaakpapillen.

Innovatieve cocktails, creatieve sushi en een vurige robata grill met uitzicht dat nooit verveelt.

Vanaf 1 mei is het terras dagelijks open vanaf 11:30 uur. Ter introductie is is er een 3-gangen lunchmenu aan de gracht voor al € 25,-.

www.sushisamba.com