De grootste energievreter? Video-vergaderen!

Psycholoog Elke Geraerts schreef eerder 'Mentaal kapitaal', over je hersens gebruiken om beter te werken. Haar nieuwe boek heet 'De Mentale Reset' en staat vol tips om het brein zo goed mogelijk te laten functioneren in deze ingewikkelde tijd, met hybride werken.

Het is Geraerts tegengevallen hoe de eerste bereidheid om de crisis op te vangen en te improviseren op het gebied van werk en school na de eerste golf zo snel verdampte. Het ene moment zoveel vertrouwen en veerkracht, even later stond iedereen weer massaal in de file.

Article continues after the ad

Omdat het duidelijk is dat hybride werken voorlopig niet zal verdwijnen, komt Geraerts met tips om thuiswerken vol te houden. "Bedrijven hebben goede manieren gevonden om het hybride werken te laten werken," zegt ze in het Algemeen Dagblad.

"Maar al die communicatiekanalen die we thuis gebruiken, zoals chats, mail en videobellen, leiden ons te veel af. Met als resultaat dat je je thuis niet goed kunt focussen. Terwijl het idee van hybride werken is dat je thuis met focus aan de slag gaat en het kantoor gebruikt voor meetings en ontmoeten. Daar is een gigantische reset nodig."

"Organisaties moeten ervoor gaan zorgen dat het niet draait om zoveel mogelijk online zijn," vervolgt Geraerts. "Dat vergt een andere cultuur waarin er vertrouwen is in plaats van controle. Precies het idee van Rutger Bregman: de meeste mensen deugen. Dat moeten we vertalen naar het hybride werken. Een aantal mensen zal de kantjes er vanaf blijven lopen, maar het overgrote deel deugt."

Belangrijk is je goed te kunnen concentreren op je thuiswerkplek. Dat begint met paal en perk stellen aan online meetings waar managers inmiddels aan verslaafd lijken.

Toegegeven, het is een manier om aan collega's en je baas te laten zien dat je aan het werk bent. Video-vergaderen kost echter enorm veel tijd en energie. Spreek onderling af dat het niet langer dan 15-20 minuten zal duren. En hou het gezelschap beperkt: met meer dan vier mensen vergaderen is al snel zinloos.

Meer breinbewuste tip om ook in een never-ending digitale wereld tot echte focus kunt komen vind je in De Mentale Reset (Lannoo), 22 euro

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in