Druk, dreamy en euh… héél duur.

Statement behang is in: je treft het aan in het kantoor van koningin Máxima en vanaf zo'n 300 euro kun je al met een reproductie van de Nachtwacht een muur bedekken. Het summum in dit soort home decor is al ruim dertig jaar het behang van De Gournay.

Handbeschilderd of met de hand geborduurd, dan wel met bladgoud bewerkt - het opvallende behang van dit label is ondanks de adembenemende prijs bijna niet aan te slepen.

Article continues after the ad

Of je nu de sfeer van chinoiserie zoekt, je in een 19de eeuwse Franse pastorale wilt wanen of een voorkeur hebt voor Art Nouveau dan wel Art Deco, het gaat zonder uitzondering om uniek behang voor een statementmuur of – kamer dat naar wens gecustomized kan worden.

De afbeeldingen zijn vrijwel nooit symmetrisch voor een levendige uitstraling en enorm, zodat ze het effect van een muurschildering hebben.

Hoewel er abstracte motieven zijn, zijn in deze trend vooral botanische afbeeldingen heel populair.

Het duurt zo'n 75 tot 100 uur om een paneel te beschilderen en vaak werken er wel twaalf kunstenaars aan.

De afbeelding wordt eerst op schaal gemaakt en dan in panelen opgedeeld, het is allemaal handwerk.

De meest getalenteerde schilder komt er pas aan het einde aan te pas, voor de details.

Grappig is dat deze stijl in Europa in zwang kwam rond 1700 en dat ondanks nieuwe stijlen en nieuwe smaken vooral de klassieke motieven nog altijd het populairst zijn.

Het home decor label hanteert een prijs-op-aanvraag, maar ga uit van een 'vanaf 800 euro per meter' prijs voor iets zeer sobers met enkele bloemetjes.

Om je een idee te geven: een set 18de eeuwse chinoiserie-panelen wordt bij een veilinghuis als Christie's voor zo'n half miljoen euro afgehamerd...

...een nieuw behangetje voor één kamer kan zomaar de helft daarvan kosten. Maar toch... zo mooi!

Foto's (c) De Gournay

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in