Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wateroverlast? Dít is de tuin van de toekomst

Tegels eruit, gras en planten erin!  De waterramp in Limburg past in de trend van een klimaat met meer extremen. Denk aan periodes met grote hitte, hevige neerslag (Leersum…) en andere natuurverschijnselen waar onze dorpen en steden niet op gebouwd zijn. Nu heeft Nederland op zich het grotere wat...

Wateroverlast? Dít is de tuin van de toekomst

Tegels eruit, gras en planten erin! 

De waterramp in Limburg past in de trend van een klimaat met meer extremen. Denk aan periodes met grote hitte, hevige neerslag (Leersum…) en andere natuurverschijnselen waar onze dorpen en steden niet op gebouwd zijn.

Nu heeft Nederland op zich het grotere watermanagement aardig op orde, met dijken, waterkeringen en het fenomeen 'ruimte voor de rivier' waarbij uiterwaarden bij hoog water mogen vollopen. Maar je kunt ook zelf veel doen om de gevolgen van zo'n megabui te beperken.

In de wereld van het watermanagement heet dat 'communicerende vaten'. Zoals het water minder hoog komt als een rivier meer ruimte krijgt, zo kan een groene tuin, met een vijver en een regenton de druk op het riool verminderen en het grondwater op peil houden. Je hoeft niet de hele Maas op te vangen, je helpt met de overmatige neerslag op je eigen vierkante meters.

Dus tegels eruit, minder steen en asfalt, meer zichtbare aarde, gras, bomen en groen. Dat helpt niet alleen tegen wateroverlast, maar groene tuinen houden bovendien de omgeving koeler op heel warme dagen: beplanting houdt veel minder warmte vast dan stenen. Plus:  je biedt leefruimte aan vogels, bijen en vlinders én de kwaliteit van de lucht wordt beter!

Aan de slag!

  • Streven is een tuin die minimaal voor de helft, maar liefst nog meer is beplant. Tegelfans zien hier vaak erg tegenop, maar als je het goed aanpakt, hoeft het niet veel werk te zijn.
  • Begin na het tegelwippen met de verrijking van de grond. Dat is één keer spitten en zwoegen om er jaren plezier van te hebben.
  • Leg een bewateringssysteem aan. Zeker als je geen heel geestdriftig tuinier bent, gaat sproeien heel snel vervelen. Zo'n systeem kun je aansluiten op de regenton en 's nachts een tijdje aan laten gaan. Zo verdampt het water niet onnodig en heb je er amper omkijken naar.  
  • Kies planten met mediterrane roots die tegen een stootje kunnen, zoals oleander, olijf, bougainvillea, yucca, vetplanten, zonnehoed, lavendel, kogeldistel, kattenkruid, vlinderbomen, siergrassen, sedum en verbena.
  • Heb je niks met schoffelen, plant dan ook bodembedekkers of dek de grond onder de planten af met grind of boomschors: wel het groen, niet het werk!
  • Ook een groen schuurdak telt mee in het vergroenen van je directe omgeving en de absorptie van veel hemelwater.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in