Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat te doen tegen de wespenzomer van 2022?

Goed nieuws voor de natuur, slecht nieuws voor wespenvrezers. Het belooft een goede zomer te worden voor de wesp. Door het warme voorjaar zullen ze de komende maanden in groten getale aanwezig zijn. In het begin merk je daar nog niet zoveel van. De bloemen staan dan nog in bloei en dan halen wesp...

Wat te doen tegen de wespenzomer van 2022?

Goed nieuws voor de natuur, slecht nieuws voor wespenvrezers.

Het belooft een goede zomer te worden voor de wesp. Door het warme voorjaar zullen ze de komende maanden in groten getale aanwezig zijn. In het begin merk je daar nog niet zoveel van. De bloemen staan dan nog in bloei en dan halen wespen daar de nectar waar ze van leven. Pas als de bloemen over hun hoogtepunt heen zijn, gaan ze op zoek naar andere bronnen van suiker en duiken ze op limonadeglazen, fruitsalades en alles wat er verder maar aantrekkelijk uitziet voor hen.

Wespen zijn nuttige opruimers

Het maakt hen niet de populairste insecten, maar ze zijn ook nuttig. "Ze jagen op andere insecten, zoals muggen," zegt  Fons Verheyde, van Aculea, de bijen- en wespenwerkgroep van Natuurpunt, in Het Laatste Nieuws. "Een kolonie van 6.000 wespen (dat is ongeveer de bevolking van een wespennest) slaagt erin om elke week een half miljoen vliegen te vangen en aan de larven in het nest te geven. Zo dragen ze bij aan een uitgebalanceerd ecosysteem. Ook kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels bijten de werkers in stukjes om de volgende generatie te voeden."

Zó hou je ze op afstand

  • Heb je een wespennest, verwijder dat dan nooit zelf, maar bel een professionele ongediertebestrijder.
  • Heb je een beetje de ruimte, hang dan een paar wespenvallen ver van de achterdeur en het terras. In zo'n val doe je suikerwater, dat lokt de wespen die er niet meer uit kunnen en zo, euh, zoet het loodje leggen. Vind je dat zielig, leg dan ver van je terras wat fruit neer dat niet meer eetbaar is: zo'n rottend buffet vinden ze lekkerder dan je drankje.
  • Wespen houden niet van sterke geuren en zijn ook niet dol op rook. Wat wierrookstokjes laten branden is een probaat middel. Gebruik voor het beste effect wel meerdere stokjes. Citronella, azijn, kruidnagel en eucalyptus worden ook vaak genoemd, maar het effect hier van is te verwaarlozen.
  • Een buitenklamboe is een manier om relaxt op je balkon of terras te kunnen eten en tegelijk wespen en andere insecten te sparen. Horren en vliegengordijnen helpen om ze buiten te houden.
  • Er zijn ultrasone apparaatjes die een geluid maken dat wespen weghoudt. Huisdieren kunnen hier echter ook last van hebben, dus zo'n gadget is niet zo handig als je ook een hond, poes of konijn hebt.
  • Gebruik op drukke wespendagen liever geen parfum, om te voorkomen dat wespen enthousiast op je geur afkomen.
  • Felgekleurde kleding met prints doen wespen denken aan een bloemenborder waar iets te halen valt. In witte, groene en beige kleding ben je meteen een stuk onaantrekkelijker voor ze.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in