Groen op je bureau doet je goed!

Het voordeel van planten op de werkplek is al wetenschappelijk bewezen. Ze zorgen voor een beter klimaat en een betere concentratie, werken geluiddempend en zijn een rustpunt voor je ogen.

Maar ervaren thuiswerkers/werknemers dat ook zo? En hebben ze planten op hun (thuis)werkplek? Onderzoeksbureau Motivaction onderzocht dat in opdracht van Bloemenbureau Holland.

Article continues after the ad

Planten op de (thuis)werkplek

Van de thuiswerkers heeft 68% planten op de werkplek. De helft hiervan heeft één of twee planten, 24% heeft er drie tot vijf en 10% heeft er meer dan vijf staan.

Vrouwen hebben vaker dan mannen vijf of meer planten op hun thuiswerkplek. Duitse thuiswerkers zijn de grootste plantenliefhebbers met 79%, op de voet gevolgd door de Nederlanders met 73%. In het VK (64%) en Frankrijk (56%) is het iets minder gebruikelijk om planten om je heen te hebben. 

Kantoor versus thuis

Van alle respondenten met een baan heeft 54% planten op zijn officiële kantoor. Ook dit is gebruikelijker in Duitsland (65%) en Nederland (60%) dan in Frankrijk (48%) en in het VK (43%).

Groene planten (64%) zijn het populairst voor kantoor, met afstand gevolgd door bloeiende planten (32%), succulenten (24%) en cactussen (18%).

Meer dan vier van de tien werknemers (43%) geeft aan graag meer planten op hun kantoor te hebben. 

Mooi wat planten doen

En hoe zit het met de specifieke voordelen van planten op de werkplek? Van de ondervraagden zegt 70% dat planten in het algemeen de sfeer verbeteren. Vrouwen zijn nog wat positiever hierover dan mannen: 75% ten opzichte van 65%. 

Van diegenen die (ook) op kantoor werken vindt 63% dat planten de werkomgeving verbeteren. Van de thuiswerkers geeft 60% dit aan. Bovendien realiseert 60% zich dat op het moment dat ze aan huis gebonden zijn, planten de sfeer verbeteren. 

Verder nog wat?

  • 58% van de ondervraagden ervaart dat planten inderdaad hun ogen rust geven. 
  • Bijna één derde (31%) geeft aan dat planten hen helpen zich te concentreren. 
  • Ook mooi: 28% van alle ondervraagden zorgt beter voor zijn planten nu ze vaker thuis zijn en 21% geeft aan vaker planten te kopen sinds ze meer thuis zijn. 

Foto's (c) Mooi wat planten doen, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in