Mediterraans leven in Nederland, zó gaat dat eruit zien.

Er zullen weinig mensen zijn die niet een beetje opgelucht zijn dat het niet meer zo zinderend heet is als de afgelopen dagen. Toch kan niemand eronderuit dat het klimaat aan het veranderen is. Bloedhete zomers met zowel grote droogte als piekbuien horen daarbij. Hoe gaan we daar nu het beste mee om in het dagelijks bestaan?

Het is zinvol om naar de manier van leven in het zuiden te kijken, mensen rond de Middellandse Zee hebben tenslotte al eeuwen ervaring met deze warmte. Een van de weinige goede dingen die de coronapandemie heeft voortgebracht, is dat het een aantal patronen heeft opengebroken waar je ook in dit geval iets aan hebt.

Article continues after the ad

Zoals meer thuiswerken, voor wie dat mogelijk is. Zelf je dag kunnen indelen, biedt de ruimte om te werken als het nog aardig koel is en 's middags even te gaan liggen om energie op te doen voor de rest van de dag. Vroeger opstaan zal daarbij gaan horen, net als winkels die om zeven uur al opengaan, maar misschien wel een middagsluiting invoeren.

Witte huizen in Andalusië

In Nederland moet veel gebeuren om het een en ander op te vangen. Denk aan huizen met dikkere muren en kleinere ramen bouwen om de hitte beter buiten te sluiten. Huizen met patiotuinen die veel schaduw bieden. Maar ook aan wit geschilderde straten, stoepen en huizen, die de warmte beter weerkaatsen. Arcades in winkelstraten, om in de schaduw te kunnen lopen. Aanpassingen van de riolering om grote hoeveelheden water beter af te kunnen voeren. En bomen, veel meer bomen en veel meer groen.

Daar kun je thuis al mee beginnen door je tuin te vergroenen. Tegels eruit, gras erin, meer planten, pergola erin, klimop of wingerd tegen de muren, het helpt allemaal om je directe omgeving minder warm te maken. Net als een groen dak: het absorbeert vocht, het isoleert tegen warmte (en kou) en het helpt de omgeven af te koelen. Andere zinvolle investeringen: zonnepanelen en een degelijke airco.

Denk verder aan waterbesparende maatregelen en aan planten die die bestand zijn tegen langere periodes van droogte: oleander, olijf, bougainvillea, yucca, vetplanten, zonnehoed, lavendel, kogeldistel, kattenkruid, sedum en verbena. Het is niet alleen maar inleveren: het warmere klimaat zorgt ook voor nieuwkomers die het goed zullen doen, zoals mimosa en orchideeën.

Uiteindelijk zal het wennen: hoe vaker je lichaam warme dagen meemaakt, hoe beter het ermee om kan gaan. Al functioneren de meeste mensen beter bij temperaturen rond de twintig graden: hittestress is en blijft belastend. Zeker bij hoge luchtvochtigheid: de verdamping wordt dan steeds minder waardoor het lichaam haar warmte niet meer kwijt kan.

Belangrijkste is een knop omzetten wat betreft je prestatiedrift. Het heeft geen zin en is bovendien zo goed als onmogelijk   om de hele dag door te rennen op heel warme dagen. Het is heel Nederlands om druk bezig te willen zijn en dat zal ook niet zomaar verdwijnen, maar het zal wel meer worden verspreid over de dag. Een beetje minder druk-druk-druk, een beetje meer dolce vita – misschien went het wel?

Foto's (c) iStock, Pixabay

Het heerlijke Nouveau Zomerboek 2020 ligt nu in de winkel én is te bestellen op magazine.nl!