Hou de blauwe paaltjes aan je rechterhand, dat zit je goed.

Na drukke feestdagen behoefte aan een reset? Een wandeling door de natuur brengt je ook terug naar je eigen natuur. In het boek 'Back to nature' van Eva Spigt en Nicola Dow vind je naast mooie wandelingen ook wilderness skills en tips om helemaal zen te worden

Overveen

Koevlak – Parnassia | 9 km

Dit prachtige gebied is een van de grootste duinlandschappen van Nederland. Het omvat maar liefst 3800 hectare tussen Haarlem, Zandvoort en IJmuiden. Je kunt hier niet alleen door de duinen wandelen, je vindt er ook mooie bossen, stranden en landgoederen.

Article continues after the ad

Wist je dat in deze duinen voorheen het waterbassin van Haarlem lag? In 2002 is de drinkwaterwinning stopgezet zodat de grondwaterbel weer kon groeien. Het park is verbonden met de nabijgelegen Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit gebied is ongeveer net zo groot als Nationaal Park Zuid-Kennemerland en heeft een vergelijkbaar ecosysteem. Samen vormen deze gebieden één groot duinecosysteem.

Goed om te weten

Nationaal Park Zuid-Kennemerland telt maar liefst 25 ingangen, maar wij kiezen er vrijwel altijd voor om bij het Koevlak te beginnen. Hier heb je parkeergelegenheid vlak bij het bezoekerscentrum en het is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf station Overveen is het ongeveer vijftien minuten lopen en vanaf Haarlem kun je er met een bus of fiets naartoe.

In dit gebied zijn diverse wandelingen uitgezet, van één kilometer lengte tot een zestien kilometer lange NS-route. Onze favoriete wandeling is van Koevlak naar het strand bij Parnassia. De wandeling begint bij het bezoekerscentrum op Zeeweg 12 bij Overveen en duurt ongeveer drie uur. Je komt weer terug bij het beginpunt. De route is te herkennen aan de blauwe paaltjes.

TIP VAN BOSWACHTER SVEN

Zorg ervoor dat de blauwe paaltjes altijd aan je rechterkant zijn, dan weet je dat je goed loopt.

Holistische tip: koud water maakt gelukkig

Wat gebeurt er nu precies met je lichaam tijdens een ijsbad, koude douche of dompelduik in de koude zee? Ten eerste stimuleert kou de afgifte van endorfine, wat wel natuurlijke morfine wordt genoemd. Ook komen de stofjes serotonine en dopamine vrij, die je geluksgevoel een boost geven. Daarnaast remt de kou de afgifte van stresshormonen. Je slaat een paar vliegen in één klap dus!

PS Ga niet de zee in bij winterse temperaturen. De kans op onderkoeling is enorm en daar wordt je weer helemaal niet zen van. 

Deze wandeling staat in 'Back to nature' van Eva Spigt en Nicola Dow, 21 euro

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in