Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wandelen met Claudia: Zuid-west Friesland

Hoofdredacteur Claudia tipt elke maand in Nouveau een andere lifestyle-wandeling. Er zijn collega’s wie het lukt hun hele kinderschaar mee te laten lopen op een lange-afstandspad, ik ben al blij als ik íéts van ’n sportief familiegevoel in een weekend weet op te wekken.Mijn schoonmoeder had me al...

Wandelen met Claudia: Zuid-west Friesland

Hoofdredacteur Claudia tipt elke maand in Nouveau een andere lifestyle-wandeling.

Er zijn collega’s wie het lukt hun hele kinderschaar mee te laten lopen op een lange-afstandspad, ik ben al blij als ik íéts van ’n sportief familiegevoel in een weekend weet op te wekken.

Mijn schoonmoeder had me al lekker gemaakt met het St. Odulphuspad, maar hoe krijg ik man en kind mee?

Het St. Odulphuspad is relatief nieuw en verbindt 260 kilometer wandelwegen in Zuidwest-Fries-land langs verdwenen kloosters, kerken, Friese meren én zeven van de elf Friese steden. Allemaal met de heilige Odulphus – die in de negende eeuw vanuit Brabant deze streek kwam kerstenen – als leidmotief.

Er zijn vijftien etappes die je kunt afstempelen, als een soort Camino van Friesland.

Die MOET ik natuurlijk lopen.

In ons Friese familiehuisje sla ik mijn man om de oren met feiten uit het handige Odulphusboekje, dat aanmoedigend door schoonmoeder is neergelegd. ‘Etappe 4 loopt langs het monument dat aan je held Grute Pier doet denken,’ zeg ik tegen man. Tienerdochter stel ik een elektrische huurfiets in het vooruitzicht voor etappe 6, die meer verharde wegen kent.

Vanuit Oudemirdum – waar ons boshuisje staat – starten man en ik met eerdergenoemde etappe 4: Promontorium, wat Kaap be-tekent. Vanuit de Gaasterlandse bossen richting IJsselmeer. Een route van 20 kilometer langs Rode Klif waar de Friezen de Hollanders de Zuiderzee in dreven. Jammer dat mijn dochter niet bij dit staaltje geschiedenis is. Ook jammer dat ze daardoor het visje uit Laaxum (kleinste haventje van Europa) mist.

De volgende dag fietst ze wel mee. Etappe 6: Moenia Perlae (stadswallen van de parel).

17 Kilometer van Wyckel via Sloten naar Balk. Fries zoals je het verwacht. Weides met weidevogels. Historische stadjes. Het waait flink rondom het Slotermeer, maar dankzij de elektrische fiets hoor ik weinig geklaag.

Ik opper om snel een weekend terug te komen om etappe 5 af te stempelen.

En hoor geen gesputter.

DOEN

Friesland. Zomer. Bossen. Water. Meren. Camino in eigen land.
LATEN
Als je maar 1 dag kunt lopen, deze etappes verdienen meer.

Wandelen Het St. Odulphuspad is een wandel- of pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke. Dit langeafstandspad bestaat uit 15 etappes en voert door oer-Fries landschap langs plekken gerelateerd aan de katholieke St. Odulphus. Volg het schildje met zijn afbeelding. Er is ook een mooi boekje én een handige app. Odulphuspad

Culinair In Laaxum – het kleinste vissershaventje van Europa – is recent de historische Zoutloods geopend. Krakend verse vis (etappe 4). Onze all time favorite in deze streek is restaurant Omke Jan in Woudsend. Voor hun gastronomische kaart rijd je graag om.

Lifestyle Oudemirdum is een ideaal vertrekpunt omdat hier maar liefst drie etappes nabij zijn. In Atelier Gaasterland, ingericht door interieurspecialisten die ook bij het blad Linda. werken, overnacht je in stijl. Een designplek voor een groter gezelschap is it Flinkeboskje in Hemelum. Huur als je meer tijd hebt ook een sloepje op.