Hoofdredacteur Claudia tipt elke maand in Nouveau een andere lifestyle-wandeling.

Het is wetenschappelijk aangetoond: wandelen is goed voor ons cognitieve vermogen. Mindwandering, noemt neurowetenschapper Shane O’Mara het: je geest de vrije loop laten en juist daardoor in staat zijn herinneringen, gedachten, gevoelens in een nieuwe context te plaatsen.

Als wij in beweging zijn, is ons brein ook in beweging.

Wat mij daarbij helpt is een route lopen die al is uitgestippeld, oftewel ‘uitgestickerd’.

Zoals het Noord-Holland Pad. Ja, al een keer eerder genoemd in deze rubriek, maar toch kennen nog steeds weinig mensen dit equivalent van het Pieterpad.Je bent zó van de stad in de natuur. Ook in verstedelijkt gebied zijn er altijd wel wonderlijke rafelranden te vinden.

Recentelijk liepen we etappe 14 van Abcoude naar Ouderkerk. Door veenlanden, polders en de befaamde Rondehoep – of Ronde Hoep zo je wilt.

Vandaag pakken we etappe 13 op; die loopt van Ouderkerk naar Halfweg. Wij starten iets verderop de route vanaf de Oeverlanden (16 kilometer op een ochtend is toch net beter te doen dan 25 km).

Na Sloten en de Aker begint de grote verrassing: de wetlands van Amsterdam. Drassige gronden, wuivend riet en vooral leegte in de Lutkemeerpolder. De Tuinen van West liggen iets verderop. Autonome kunstenaars proberen met landjes als Terragon de natuur weer een hippie-zetje te geven, op de dijk achter de Osdorperweg blaten bruine schapen.

‘Je wordt oud als je stopt met bewegen, als je niet stopt met bewegen word je niet oud.’

Tegen die Cruijffiaanse logica van hoogleraar O’Mara kan niemand op.

DOEN 
Natuur in verstedelijkt gebied; je gaat met andere ogen naar je omgeving kijken.
LATEN
Als je verstedelijkt gebied in de natuur liever vermijdt.

Wandelen Het Noord-Holland Pad is opgedeeld in 16 etappes. Woon je in Amsterdam? Dan liggen etappe 13 en 14 het meest voor de hand, grofweg van Halfweg via Ouderkerk aan de Amstel naar Abcoude (of andersom). Reken op zo’n 16 tot 25 kilometer. De route is uitstekend gestickerd, hulde voor de ontwerpers van het pad. NoordHollandPad

Culinair Genoeg onderweg. Ouderkerk barst van de horeca, in de Akermolen zit een hip koffietentje met kleurige buitenstoelen. Het Gemaal in Halfweg heeft een fantástisch zonneterras.

Lifestyle Ik kan als attractie het huis van Patty Brard in Nes aan de Amstel noemen, maar nog kunstiger vind ik hoe wij Nederlanders oude gebouwen weten om te toveren tot nieuwe horeca. Kijk maar naar de Akermolen. Meer tips: vrijhaven Zwier op een voormalig industrieterrein, restaurant Bij Qunis in Lijnden, gevestigd in een oud stoomgemaal.

Article continues after the ad