Hoofdredacteur Claudia tipt weer een lifestyle-wandeling.

De dames Toos en Bertje waren ontevreden over het gebrek aan lange­afstands­wandel­paden (#scrabblewoord) en stippelden meer dan veertig jaar geleden het zogenoemde Pieterpad uit – 498 kilometer lang, van Pieter­buren in Noord-Groningen naar de Zuid-Limburgse Sint-Pieterberg.

Hun noeste werk heeft de populairste loop­route van Nederland opgeleverd, die ook wel liefkozend de Camino van de Lage Landen wordt genoemd.

Zesentwintig etappes lang slingeren wande­laars van noord naar zuid (bijna iedereen gaat van boven naar benee) als een processie door het landschap.

Wij (vriendinnen B., E., en ik) als pretlopers pikken de krent uit de pap – de mooiste etappe halverwege het land. Naar Vorden, door het Achterhoekse coulissen­land­schap: bossen, zand­grond, stuw­wallen, land­huizen omzoomd met rododendron én Matthijs van Nieuwkerk – maar daar komen we zo op terug.

We beginnen bij Huis Verwolde, niet ver van Laren. We krijgen een lift naar dit startpunt van mijn moeder, die om de hoek woont en tevens ons over­nachtings­adres is (we wandelden de route voor corona uitbrak). Er is overigens een uitgebreid overnachtingsnetwerk langs de route, net als bij de Spaanse Camino.

Bij Verwolde knuffelen we eerst met de Dikke Boom, daarna lopen we het landgoed af. We zien dromedarissen in de wei… Geen gezichts­bedrog van een uitgeputte wandelaar, maar feit: het dromedariscircus heeft hier in coronatijden zijn tenten opgeslagen.

Via Laren gaan we door naar Groot Dochteren (in weerwil van de naam een gehucht), waar schrijver A.L. Snijders woont. We marcheren voorbij de Staringkoepel en hé, zien we daar niet Matthijs langsrijden? In deze streek van lucht­spiegelingen en witte wieven is alles mogelijk en bovendien staat Van Nieuwkerks boerderij daadwerkelijk in de buurt. Jammer dat hij ons na achttien kilometer niet bij de finish staat op te wachten, grappen we. Toos en Bertje staan er wel, bij Kasteel Vorden. Een plaquette met hun hoofden en de slotzin: ‘Zij lieten een onuitwisbare indruk na. En inspireerden velen hun spoor te volgen.’

DOEN
Cultuurerfgoed, het Pieterpad, de nummer 1 wandelroute van Nederland.
LATEN
En daardoor kan het weleens te druk zijn. Bij twijfel: buiten het weekend.

Wandelen Het Pieterpad loopt over 498 kilometer vanuit Groningen naar Limburg (Sint-Pieterberg). Het bestaat uit 26 etappes. De route van Laren naar Vorden die wij liepen is een klassieker die de mooiste plekjes van de Achterhoek aan elkaar rijgt en ook nog grotendeels over onverharde wegen voert. Reken op 16 tot 20 km per etappe. Pieterpad

Culinair Er is een complete Pieter­pad-economie langs de route – pieterpadkoek, pieterpadtaart... Veel boerderijen hebben hun deel als overnachtingsplek ingericht.

Lifestyle Landgoedwinkel Huize Verwolde organiseert moestuindiners in de wonderschone boomgaard. Klassieker hier in de streek is Hotel Bakker in Vorden (ook Mathijs van N. komt er graag). Authentieke pizza en pasta eet je bij Da Nonna Pippina – iets van de route af. Een stukje Italië in Almen. Landgoedverwolde, BakkerinVorden, Da Nonna Pippina.

Voor de laatste stand van de mogelijkheden voor overnachtingen en horeca, check even de sites van de accommodaties en etablissementen. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Article continues after the ad