Hoofdredacteur Claudia tipt elke maand in Nouveau een andere lifestyle-wandeling.

Wandelen verbroedert, of in het geval van Nouveau: verzustert. Van een lezeres krijg ik een tip. Weet ik wel dat er een wandelnetwerk Noord-Hollandpad bestaat, voorzien van zestien etappes? Ik raak meteen geïnspireerd, mijn dauwwandelclubje ook. En route!

Het Pad doorkruist heel Noord-Holland en loopt van Texel tot het andere puntje: Huizen, bij het Gooimeer. Wij besluiten de route andersom te lopen, zodat we eindigen op Texel, bij restaurant Bij Jef. Onze eigen variant op sterren kijken, geen Santiago de Compostela, maar een GaultMillau-restaurant. 

Etappe 16 hebben we vorige maand gedaan, nu pakken we bij Ankeveen-etappe 15 op. We stappen langs vennetjes en de Vecht en we doorkruisen pittoreske dorpjes als Nederhorst, Vreeland, Baambrugge. Af en toe moeten we even langs een provinciale weg – dit is nu eenmaal de Randstad – om daarna weer rietlanden in te gaan.

Dit is het ware wandelen, besluiten we: een pelgrimstocht is ook ontberingen ondergaan en dat zijn in ons geval druk toeterende auto’s. 

Omdat we vroeg zijn gestart, we zijn immers het dauwwandelclubje, snakken we tegen tien uur naar koffie. Maar we beseffen heus dat dat een heel Amsterdams verlangen is, zo midden in lint­bebouwing Loenersloot. En dan duikt er ineens, als een fata morgana, een Italiaanse deli op. In the middle of nowhere. Oké, in een benzinestation, maar dan nog: we geloven onze ogen niet. En weten tegelijkertijd dat je bij goed kijken altijd een wondertje ontwaart. Of, als een dorstige monnik, in elk geval een ‘fijne plek in de herberg’.

DOEN
Als je met een andere blik naar Noord-Holland wilt kijken en 284 km wilt afstempelen.
LATEN
Bij een verlangen naar een volledige natuurervaring. Daarvoor is Noord-Holland te bebouwd.

Article continues after the ad

Wandelen Het Noord-Hollandpad is 284 kilometer lang en bestaat uit 16 etappes. De route kun je via de site en gps uitzoeken en is ook goed te lopen op de markering (geelrode stickers en stickers met blauwe pijlen). Etappes variëren van 15 tot 25 kilometer, die je onderling ook weer kunt op­knippen. Onze tip: ga met twee auto’s, zet er een bij het eindpunt, niet overal is namelijk openbaar vervoer. Check ook van tevoren of op jouw etappe honden welkom zijn. Bruin = honden niet toegestaan.

Culinair Onze culinaire verrassing op etappe 15 was de Buon Gusto Deli in Loenersloot. Gevestigd in een werkende garage. Échte Italiaanse cappuccino met een auto op de hefbrug achter je. Boetiekhotel De Witte Dame op eindpunt Abcoude is ook een fijne pleisterplaats.

Lifestyle Langs alle etappes vind je etablissementen met leuke aanbiedingen. Check de site. Ons doel: een overnachting bij eindpunt Bij Jef.