Hoofdredacteur Claudia tipt elke maand in Nouveau een andere lifestyle-wandeling.

‘Heel Holland wandelt’ koppen de media. Dat we en masse een ‘ommetje’ maken, is niet gek nu. Maar wáár - vragen mensen mij - kunnen we in de Randstad heen zonder het gevoel te hebben dat we met z’n allen hetzelfde pad afkuieren?

Wij - vier vriendinnen met weinig tijd en hunkerend naar natuur en elkaar – nemen de proef op de som. Welke buitenruimte is nog niet massaal geclaimd als ware het een meubelboulevard op Paaszondag?

We zetten een stip tussen onze woonplaatsen Rotterdam en Amsterdam en landen op Meijendel. Een uitgestrekt duin- en natuurgebied ten westen van Wassenaar, ten noorden van Scheveningen, en als ik me niet vergis ooit favoriet bij prinses Beatrix om er met haar paarden te galopperen.

Ruiters zien we deze vrijdag niet. Dat is maar goed ook, daarvoor is het iets te druk. Maar zoals overal in de publieke ruimte: het samenklitten is vooral bij de toegangshekken. Onze truc voor dit gebied: van de gebaande paden af met gekochte entreekaarten voor het speciale gebied Kijfhoek en Bierlap. En laat daar nou net een 13 kilometer lange Trage Tocht (naam voor routes over onverharde wegen) lopen. Niet iedereen wil namelijk betalen voor natuur, dat scheelt in de drukte. We lopen door het mulle zand, duinpannetje op, duinpannetje af. In de verte een meertje, we dwalen even af om naar de zee te turen en te overpeinzen: hoe zou het hier 1 januari zijn met de nieuwjaarsduik?

Deze route is niet bewegwijzerd met stickers en pijlen, bij twijfel pakken we de plattegrond en de GPS er bij. Maar ach, is dat ook niet de bedoeling van je hoofd leegmaken? Vrij van structuur door een betoverend duinlandschap zwerven? In Nederland kun je toch nooit echt verdwalen. (En anders is er Google Maps waar onze gemarkeerde geparkeerde auto staat).

Een paar dagen later werd Het Dal van de Meidoorn (letterlijk Meijendel) uitgeroepen tot route van de maand. Toch raad ik hem aan. Voor een maandag of dinsdag.

DOEN
Groot uitgestrekt natuurgebied nabij diverse grote steden.
LATEN
In het weekend lijkt het hier wel De Efteling.

Wandelen Meijendel is een waterwingebied in de duinen bij Wassenaar. Bij bezoekerscentrum De Tapuit of online (check Dunea) koop je entreekaarten (2 euro) voor de Kijfhoek en Bierlap. Hiermee kun je de 13 kilometer lange Trage Tochten lopen, een naam die weergeeft dat het vanwege de onverharde paden wellicht wat langzamer gaat. In het begin kun je nog een stuk meelopen op de rood-witte bewegwijzering van het Kustpad, maar hou de routebeschrijving in de gaten, want je gaat off the road. wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-meij-endel/17375

Lifestyle Het leven is één groot takeawaygebeuren geworden. De NOS kopte zelfs al: ‘Coffee-to-go halen is het nieuwe uitje’. Ook hier kun je bij pannenkoekenboerderij Meyendel koffie en (uiteraard) pannenkoeken afhalen. Maar een hoofdredacteur die haar blog #wandelenwijnwildekrullen heeft gedoopt, heeft als beloning ook een fles bubbels – met icepack – in haar auto liggen. Vlakbij de gratis parkeerplaats staan picknickbankjes, een mooie plek om de finish te vieren.

 

Article continues after the ad