Hoofdredacteur Claudia tipt elke maand in Nouveau een andere lifestyle-wandeling.

Hoe schrijf je over een wandelgebied waar je zelf ontzettend enthousiast over bent? Je wilt wel van de duinen schreeuwen hoe uniek het is, maar tegelijkertijd hoop je dat het niet onder de voet wordt gelopen. De weidsheid, de leegheid en de frisse natuur vormen namelijk de grootste attractie van de Marker Wadden.

Het is een nieuw stuk land, opge-spoten middenin het IJsselmeer om het ecosysteem - een schoon Marker-meer zet een voedselketen in werking waardoor watervogels als ware Cleopatra’s in ezelinnenmelk, pardon, in water kunnen baden - een broodnodige impuls te geven.

En toch vertel ik erover. Omdat ik ontroerd ben. Ja, echt tot tranen toe. Omdat Nederland dit toch maar mooi ‘flikt’: nieuwe natuur. Omdat vrijwilligers van Natuurmonumenten hier eigenhandig helmgras staan in te steken, lastige wilgentakken weghalen – alles om de broedvogels op de front row te kunnen laten zitten.

En wij wandelaars kunnen dan weer naar ze kijken. Zes kilometer lang is de wandelroute, die loopt over vlonderpaden door zanderige en moerassige stukken, langs slib en poelen met moerasandijvie, en over duinen. Onderweg passeren we drie architectonische parels van vogelhutten, waarvan de Steltloper inmiddels al de bijnaam ‘E.T. phone home’ heeft verworven.

Zes kilometer: dat klinkt als niet-lang, maar juist dit gebied nodigt uit eens een zijpad van een andere kant in te steken of je route te verlengen door terug te lopen en zo de kleurenpracht van de natuur in een nieuw licht te zien.

Ontroerd, ik schreef het al – dat was ik.

DOEN
Uniek. Uniek. Uniek.
LATEN
Bij zeeziekte en claustrofobie: de boottocht heen en terug duurt een uur.

Wandelen De Marker Wadden zijn alleen per boot bereikbaar. Ofwel met je eigen boot (er is een klein haventje) of met de Markenexpress vanuit Lelystad (vertrektijden vind je op Natuurmonumenten.nl). Op dit moment is alleen het Hoofdeiland toegankelijk, waar een kleine nederzetting is met een paviljoen. Op die plek start je met een mooie zeskilometerroute. Marker Wadden

Lifestyle Landal GreenParks sponsort vier ongelofelijk leuke houten huisjes voor Natuurmonumenten. Van alle gemakken voorzien, zelfs met houtkachel en wifi. Heel slim en efficiënt IKEA-proof ingericht. De grootste troef is de overweldigende natuur: het opgespoten zand, het IJsselmeer achter de duinen waar je any moment in kunt springen. Zeker als de dagjestoeristen met de laatste boot zijn vertrokken. 100% van de opbrengst gaat terug naar de natuur. Landal.nl/marker-wadden

Culinair Daar kunnen we kort over zijn. Op het Eilandpaviljoen na (appeltaart, koffie, wijn, bier – geen eten!) is er helemaal niets. Mijn tip: ga voor een Landal-overnachting en neem je eigen proviand mee. Bij het ruisen van het IJsselmeer je eigen glas sekt zien bubbelen is al bijna een culi-gasme.

Article continues after the ad