Hoofdredacteur Claudia tipt elke maand in Nouveau een andere lifestyle-wandeling.

‘Het pad was gemakkelijk en liep laag tussen bomen en hoge heggen door. De wind deed de zaden van de brem rammelen in hun peulen en de gaspeldoorntakken kraken.’

Geen zin van mij hoor, ik geef het eerlijk toe, maar rechtstreeks gekopieerd uit Het Zoutpad, het bejubelde boek van de vijftigjarige Raynor Winn, die samen met haar man Moth dakloos wordt en uit nood het 1014 kilometer lange South West Coast Path in Wales gaat lopen.

Je voelt bijna letterlijk het zout op hun huid, het gras onder hun stramme voeten en je ziet door hun ogen de zon elke dag weer opkomen.

En dat geeft hoop.

Wales ligt niet op loopafstand. Een Nederlandse kustlijn van 353 kilometer (opgedeeld in stukjes) is sneller te doen. Bijkomend voordeel: we kunnen ’s avonds onze verstijfde ledematen strekken op onze Hästens thuis. In tegenstelling tot Ray en Moth, die noodgedwongen moesten wildkamperen.

Tussen Zandvoort en Noordwijk (paal 70 en 73) ligt een lang, uitgestrekt rustgebied: Noordvoort (#letopdewoordspeling). Zeehonden zijn er de voornaamste gasten, wij zijn slechts op bezoek. Dus stilletjes erlangs, of als we te veel storen, de duinen in en op. Wel over de gebaande paden, want de gecreëerde natuur is hier nog kwetsbaar. In de zeereep zijn stuifkuilen gemaakt, waardoor het zand opnieuw is gaan stuiven. Door de wind ontstonden er slufters en kwam er een geleidelijke, natuurlijke overgang van zee naar duinen. Zout op mijn huid op een steenworp afstand van Amsterdam. Nu alleen die zeeman en de gaspeldoorntakken nog zien te vinden.

DOEN
Om de mini-mini-mini Zoutpad-ervaring.
LATEN
Als je niet van open vlaktes houdt.

Wandelen Van Zandvoort naar Noordwijk via de kustlijn is 13,8 kilometer. Check van tevoren hoe de wind waait, bij fikse tegenwind haal je de vijf kilometer per uur niet. Andersom lopen (en dan opgetild worden als een vlieger) kan natuurlijk ook.
Je kunt de route verlengen door nog 2,5 km Langevelderslag mee te nemen.

Voor als je 'm loopt buiten de coronabeperkingen: 

Culinair Tijn Akersloot op Zandvoort-Zuid is een permanent strandpaviljoen en dus het hele jaar open, de rest van de strandtenten wordt na half maart weer opgebouwd.
In Noordwijk is het goed koffiedrinken in Grand Hotel Ter Duin, Sophia Loren was hier een paar jaar geleden nog te gast.

Lifestyle Behoefte aan een massage na de wandeling? Hotel van Oranje in Noordwijk heeft een uitgebreide wellness, die op vrijdag en zaterdag tot elf uur ’s avonds open is.

Article continues after the ad