Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wandelen met Claudia: Goeree-Overflakkee

Strand, historie en onderweg ook nog wat versnaperingen: lopen voor lekkers à la hoofdredacteur Claudia op Goeree-Overflakkee!

Wandelen met Claudia: Goeree-Overflakkee

Wandelende hoofdredacteur Claudia heeft al heel wat stappen gezet en tipt deze mooie wandeling in Zuid-Holland.

‘Of ik ook weleens historische routes wandel?’ vroeg een lezeres laatst. Jazeker, met een lichte fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog (vertel ik nog wel een keer) en een grote honger naar bruine ANWB uitleg-borden las ik regelmatig een geschiedenistocht in. 

 

Zoals de Bunkerroute, een looppad langs bunkers gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie die vanaf Noorwegen tot aan Spanje loopt. Na de oorlog verdween hier bij Goeree het meeste beton onder bramenstruiken, maar vrijwilligers knapten het op en maakten er meteen een officiële route van.

Vijftien bunkers werden uitgegraven en voorzien van informatiebordjes. Officieel is deze route maar één kilometer, maar dat is voor mij te kort, dat ga ik uitbreiden. Kan hier ook gemakkelijk, want dit Zuid-Hollandse eiland is één groot wandelknooppuntenparadijs. (Wie kent de topografische instinker van vroeger nog? Goeree-Overflakkee is geen Zeeland, dat begint pas na de Brouwersdam).



Ik start bij de Slikken van Flakkee, een wandeling van zo’n 17 kilometer langs het Grevelingenmeer, de horizon tegemoet. De Grevelingen is het grootste zoutmeer van Europa, zeemeeuw en stern vliegen met me mee richting zee. Als ik eenmaal ben aangekomen bij de duinen blijkt het rulle zand omhoog een stevige aanslag op mijn - toch al geteisterde – kuiten. Dat helpt echter wel om me beter in te leven in de barre oorlogsomstandigheden van tachtig jaar gelee. Opdat we nooit vergeten.

 

Overigens ligt hier in de buurt nog een andere toffe historische wandelroute. Het plaatsje Goedereede is Anton Pieckerig intact gebleven. Geen wonder dat het ooit de locatie was voor de film Op Hoop van Zegen. 

DOEN

Voor een Zeelandgevoel in Zuid-Holland



LATEN

Als je geen auto hebt

Praktisch

Alle besproken routes liggen op Goeree-Overflakkee. Op GO Goeree Overflakkee vind je goede routebeschrijvingen, met de app Wandelnet kun je routes aan elkaar knopen. De bunkerroute ligt in de buurt van Ouddorp, ingang bij belevingsbos De Punt. Voor De Slikken van Flakkee kun je het beste starten bij Melissant: wandelknooppunt 66. 



Lifestyle

Vlakbij belevingsbos De Punt ligt een resort waar we alle stylish-vakjes kunnen aanvinken. Houten designvilla’s, stijlvol interieur, enorme veranda’s met uitzicht op het Grevelingenmeer. Regendouches om de vermoeide rug te strelen en sushi on demand: brasserie Zeven brengt het tijdens de lockdown bij je watervilla (niet-gasten kunnen hier overigens ook afhalen). Een luxe oase op een verder redelijk sober eiland.

Oasispuntwest

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in