Heel actueel in tijden van wassend water.

Het is een plek waar je met open mond rondloopt. In het Waterloopbos in Marknesse (Flevoland) hebben Nederlanders leren werken met water. Onze wereldwijde bekendheid als watermanager is te danken aan al het onderzoek dat in dit bos in de Noordoostpolder heeft plaatsgevonden.

Prachtig polderbos

Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water.

Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken en de Maasvlakte, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos.

Article continues after the ad

Het bos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Gemarkeerde wandelroutes leiden je langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen.

Water in overvloed

De talrijke modellen van het Waterloopbos danken we aan het voormalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. De oudste modellen dateren uit de jaren vijftig, de tijd van de wederopbouw waarin grote waterwerken werden aangelegd.

Daar was veel onderzoek voor nodig. De ruimte voor het uitvoeren daarvan werd gevonden in dit jonge polderbos waar water in overvloed was.

Natuurmonumenten

In totaal hebben er meer dan 200 verschillende onderzoeken plaatsgevonden. Met de komst van de computer werd het veldwerk geleidelijk aan overbodig.

Eind 2002 verwierf Natuurmonumenten deze plek en werd het Waterloopbos veiliggesteld.

Sfeer te over

In het bos kun je goed zien hoe snel de natuur werkt. Veel modellen zijn overwoekerd door mossen, planten en bomen.

Er zijn veel plaatsen waar vogels en kleine zoogdieren schuilen. In het water is nieuw leven ontstaan. Er zijn allerlei libellen, vlinders, vissen, kikkers en salamanders te vinden.

Sprookjesachtige sfeer

Op veel plaatsen hoor je water stromen. Langs dat water groeien bijzondere planten zoals tongvaren en jaagt de ijsvogel op visjes.

Ook de beekjuffer en grote gerande oeverspin voelen zich hier thuis. En in het najaar barst het er van de paddenstoelen. Er zijn meer dan 400 soorten geteld. Al die elementen geven het Waterloopbos een sprookjesachtige sfeer.

Wandelen!

De wandelroutes beginnen bij Paviljoen het Proeflab. Er zijn drie gemarkeerde wandelroutes en twee rolstoelroutes. Wie graag verder wandelt, kan terecht in het aangrenzende Voorsterbos.

Foto (c) Natuurmonumenten

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in