Voor als je iets anders wilt dan je vertrouwde ommetje.

Nu Nederland massaal aan de wandel is, komen er steeds meer leuke extra's om je daarin te blijven inspireren. Zo zijn er tegenwoordig ook virtuele wandelopties.

Article continues after the ad

Denk daarbij aan het in je eigen omgeving lopen van een Vierdaagse, bijvoorbeeld. Je registreert je, loopt het aantal kilometers en krijgt een aandenken als je de hele 'route' hebt volbracht. Iets vergelijkbaars: het Pronkjewailpad in Groningen.

Virtueel wandelen door New York

Dan heb je Virtual Walk, waarmee je door Boston, New York of de natuur komt lopen. Je kiest een wandeling en onderweg kun je allerlei bezienswaardigheden ‘unlocken’. Wandel je bijvoorbeeld door New York dan kom je al na 900 meter bij het Empire State Building. Die kun je ‘openen’ waarna er allerlei informatie verschijnt.

Daarna loop je virtueel door naar Times Square en de Radio City Music Hall, maar dus zonder de hectiek van de échte Big Apple. De telefoon telt je stappen en de routes geven je een doel om naar toe te lopen. Bevalt het en heb je de drie gratis wandelingen gedaan dan kun je tegen betalen op veel meer plekken ter wereld wandelen. De app is alleen beschikbaar voor iOS en telt alleen de stappen, hoogteverschillen blijven buiten beschouwing.

Per app over de Inca Trail

Vergelijkbaar, maar uitgebreider is de Conqueror app. Daarmee kun je langeafstandswandelingen maken, zoals de Inca trail, de Camino de Santiago of de Applachian trail. Je koppelt je fitnesstracker of smart watch aan de app en begint met wandelen, de app laat je met kaarten en foto's zien waar je bent. Om je extra gemotiveerd te houden, zie je ook andere ‘wandelaars’ op de route, net zoals je die misschien in het echt zou tegenkomen. Zo ontstaat er toch een klein beetje een echte wandel-community.

Per stappenteller door Schotland

Nog eentje: World Walking, net als de andere een opgetuigde stappenteller waarmee je kunt zien hoever je bijvoorbeeld door Schotland bent gelopen. Google Street View laat je zien wat je zou zien als je er daadwerkelijk liep.

Virtuele wandelapps zijn niet te vergelijken met de ervaring van gewoon vrij en blij door de Nederlandse natuur sjouwen, zonder schermpje voor je neus. Maar als motivatie ('Ik ben vandaag van Battery Park naar Central Park gelopen') en om je te helpen steeds een stukje verder te lopen, zijn ze best handig. Voor wie geen buitenmens is: ze werken óók op een loopband.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in