Dit zijn de wandel-hotspots van Zuid-Limburg.

Van kastelen tot historische straten en van België terug naar Maastricht, Zuid-Limburg kent diverse natuurgebieden die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken.

1 Kastelen in het Geuldal

Deze wandeling (7,5 km) vertrekt vanuit Valkenburg om binnen 6 km de mooiste kastelen van het Geuldal aan te doen.

Article continues after the ad

Pareltje is het Frans ogende jachtslot Schaloen, gevolgd door Kasteel Oost met een Franse baroktuin. Verder loop je door de natuur, langs mergelwanden en langs de St. Jansbron. In Valkenburg kun je, al dan niet to-go afhankelijk van de regels, terecht voor iets te eten en te drinken. Goed om te weten: deze route is na de wateroverlast in Zuid-Limburg nog niet (geheel) toegankelijk. Bewaar 'm dus voor wat later in het jaar en check voor je gaat even hoe de zaken er op dat moment bijstaan. 

2 Schinveldse Bossen

Je wandelt 8,8 km door de bossen, langs de Roode beek, en langs grazende Schotse Hooglanders en openluchtmuseum Nonke Buusjke. Start- en eindpunt in Schinveld.

3 Stadswandeling Vaals

Historisch centrum, mooie gebouwen, on-Nederlands hellingtrekken: welkom in Vaals! 

De Historische Stadswandeling (6,2 km) toont je het statige Von Clermonthuis en kasteel Bloemendal, het kleurrijke Koningin Julianaplein en het Centrum voor Kunst en Cultuur in de historische Kopermolen. Natuurlijk kun je deze wandelroute altijd uitbreiden met een rondje langs het Drielandenpunt en ook in Vaals is er al dan niet to-go van alles te smikkelen.

4 Cultuurroute Eijsden-Margraten

Kort (3,1 km), maar wel vol cultuurhistorie. Beschermd dorpsgezicht met witte huizen, kloosters en kastelen en om de wandeling wat langer te maken kun je nog naar het Spaanse middeleeuwse Fort Navagne lopen.

Er is vanuit Margraten ook een wandeling van 7,9 km te maken, voor wie wat meer afstand zoekt. Deze leidt door het heuvelland naar Ingber, met haar holle wegen en vakwerkhuisjes. Omdat Eijsden-Margraten zo'n beetje tegen Maastricht aangeplakt ligt, hoef je alleen even de Maas over te steken en je staat in de stad.

5 Brunssummerheide

Zandverstuivingen, heidevelden met grazende schapen, de Heksenberg, vennen. bossen – er lopen hier meerdere routes...

... maar de Licht Groen NM6 (4,9 km) is het meest in trek. Start en finish bij het bezoekerscentrum bij Heerlen.   

Voor meer informatie en de routes kun je terecht op Visit Zuid-Limburg

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in