En de benefits merk je eerder dan je denkt.

Het is een favoriete bezigheid tijdens de kerstdagen: even naar buiten, lekker een eind lopen. Het hoeft niet meteen een hike van 15 km te worden, alle beweging telt mee.

Uit onderzoek, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, kwam  naar voren dat aan een flink tempo (meer dan vijf kilometer per uur) wandelen je gezondheid positief beïnvloedt. 

Daarvoor werd het wandelgedrag meer dan vijftigduizend wandelaars uit Engeland en Schotland gedurende veertien jaar onder de loep genomen.

Article continues after the ad

De mensen die goed doorstapten, bleken een stuk gezonder dan de slenteraars: ze hebben 24 procent minder kans op hart- en vaatziekten door hun actieve tempo. 

Dankzij nieuw onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift European Heart Journal, is nu duidelijk hoelang je sportieve activiteit precies moet duren om je hart en longen gezond te houden.

Uit de analyse van tweeduizend mensen tussen 45 en 63 jaar bleek dat ze al na 17 minuten matige tot intensieve beweging, zoals stevig wandelen of joggen, op cardiorespiratoir vlak de vruchten plukten. 

Na die tijd was de zuurstofopname bij cardio-oefeningen bij de deelnemers met de nodige vijf procent gestegen. Hoe meer zuurstof je opneemt, hoe beter je hoge inspanningen de baas kan. 

Doe je het liever wat rustiger aan? Je bereikt hetzelfde resultaat door dagelijks een uur in een rustiger tempo te wandelen, maar óók door vier uur minder lang stil te zitten. Dat wil zeggen: vaker weg van je scherm, even rond lopen, van de bank komen. Moet te doen zijn, toch?

Foto (c) Getty Images

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in