Ook leuk voor je hond, om lekker te rennen en te struinen!

Wandelen en honden zijn sinds het begin van de pandemie populairder dan ooit. Daarom vind je deze week op Nouveau.nl vier routes waar je hond lekker los kan gaan, uit Het Lifestyle Wandelboek van hoofdredacteur Claudia Straatmans. Oók prachtig en verkwikkend zonder viervoeter! 

Dit vind je vast ook leuk:

Marken, Noord-Holland

Soms heb je zin in een onvervalst Hollands landschap waar de wind over je heen jaagt, waar je uitkijkt over eindeloze wateren en je dan ook nog getrakteerd wordt op klederdracht. Zo’n Holland for beginners is het rondje Marken.

Article continues after the ad

Toeristen zijn dol op dit voormalige eiland en ook ik kan het aanbe­velen. Linksom-of rechtsom, het is echt een rondje, iets anders is er niet. Je zou het ook een rondje rond de kerk kunnen noemen.

Voor mij is dat hoogmisgebouw de plaatselijke vuur­toren: Paard van Marken. Idyllischer krijg je het bijna niet. Een markant wit pand, in 1839 gebouwd op het fundament van een vierkante vuurbaak.

Je loopt op de oude zeedijk en komt langs kleurige houten buurtjes op terpen, waar je je prima kunt voorstellen hoe het vissersleven er honderd jaar geleden uitzag. Verdwalen kan niet: de dijk blijft keurig tien kilometer lang ‘Wandelroute rond Marken over de Dijk’ heten.

Dwaal ook nog even door de Kerkbuurt, veel minder toeristisch dan het gedeelte bij de haven. En mooi: Arie Boomsma is hier geboren, op nummer 23. Vanaf de haven zie je zijn geboortehuis op rechts.

AANTAL KILOMETERS 10

IN EEN NOTENDOP Hollands schilderij

NATUUR Eilandhoppen

Route

Drie uur wandelen. Het voormalige eiland Marken is te bereiken via die ene toegangsweg, de Zeedijk, kunstmatig aangelegd. Parkeren in het dorp of in de berm aan het eind van de Zeedijk. Er rijden ook bussen vanuit Monnickendam. Extra leuk: vanuit Volendam kun je met de boot: wandelnet Etappe 28

Lifestyle

RESTAURANT LAND EN ZEE­ZICHT, Havenbuurt 6. Niet per se om het interieur – toeristisch-Hollands – maar je zit er fijn buiten, op schapenvachtjes.

DE TAANKETEL, Havenbuurt 1. Op verwarmde stoelkussens naar bootjes kijken. Prima koffie. ‘Mijn vrouw doet het interieur,’ aldus de eigenaar. 

Meer wandelen in stijl? 

Meer fijne wandelingen met geweldige adresjes vind je in het lifestylewandelboek van Claudia Straatmans!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in