Geen routegids, wel heerlijk leesvoer voor wandelaars.

Nergens wordt zoveel gewandeld als in het werk van J.J. Voskuil (1926–2008). Vanaf de jaren vijftig maakte de schrijver met zijn vrouw Lousje jaarlijkse wandeltochten in voornamelijk Frankrijk, en het liefst in de Auvergne.

Van iedere vakantie werd een uitvoerig dagboek bijgehouden dat later werd gebundeld onder de titels Terloops, Buiten schot en Gaandeweg. Maar ook in de romans Bij nader inzien en Het Bureau laat Voskuil zijn alter ego Maarten Koning veelvuldig wandelen.

Article continues after the ad

Eind jaren vijftig beginnen de dagelijkse wandelingen naar en van zijn werk aan het Instituut voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde. Tussen de middag maakt Maarten meestal een wandeling over de grachten of een ‘ommetje’ naar de Amstel.

Er wordt ook geregeld ‘buiten’ gewandeld: op weg naar de ‘Boerenhuisclub’ door het Arnhemse ↑ Sonsbeekpark, na een vergadering van de Zeemuseumcommissie over de dijk van Enkhuizen naar Hoorn.

In de weekends trekken Maarten en Nicolien er samen op uit. Voor Maarten is het vaak een vlucht naar buiten. Pas op afstand van het Bureau en andere mensen vindt hij geheel zichzelf en voelt hij zich bevrijd.

'Had je nog willen wandelen?' is een bloemlezing met de mooiste wandelfragmenten uit Bij nader inzien en Het Bureau. Het is een feest der herkenning voor Voskuillezers van het eerste uur en voor anderen een ideale kennismaking met zijn werk. Het werd samengesteld en ingeleid door Wim Huijser.

Voor alle duidelijkheid: het is geen boek met wandelroutes. Voskuil verhaalt over kleine ergernissen,   onvrede over andere wandelaars, veel regen en huwelijkse onenigheid. Je loopt tijdens het lezen als het ware heerlijk met zijn vrouw, zijn vrienden en zijn kennissen mee door Amsterdam en Den Haag, naar Purmerend en langs het IJsselmeer.

Het is niet spannend, niet spectaculair en toch weet Voskuil door zijn scherpe oog elk paadje tot leven te brengen. Heel leuk om stukjes uit te lezen voor je een wandeling door een van de genoemde gebieden te maken: hij was topografisch zeer nauwkeurig en je zult veel landschappen en kerktorens kunnen herkennen.

'Had je nog willen wandelen?' kost 20 euro.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in