Kasteel, coulisselandschap én cider!

Nog niet uitgewandeld? In de nieuwe Nouveau vind je een reportage over tien prachtige routes die je leiden over landgoederen, kasteeldomeinen en buitenplaatsen, waar Nederland zeer rijk aan blijkt te zijn. Zoals…

Landgoed Twickel

Article continues after the ad

Vlakbij Delden in Twente ligt landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud. Kenmerkend zijn het kasteel, de historische boerderijen en het kleinschalige coulisselandschap. Een cultuurlandschap waarin bossen met eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen, akkers en weilanden omzoomd met houtwallen elkaar afwisselen.


Op het landgoed bevinden zich 148 boerderijen {herkenbaar aan de zwart-witte luiken} twee watermolens, een watertoren en houtzagerij. Cultuur en natuur gaan op Twickel harmonieus samen. Met zijn 44 km2 (en nog eens 34 km2 aan bezittingen in andere delen van Nederland en in Duitsland) is Twickel in Twente het grootste particuliere landgoed van Nederland. Er worden koeien gehouden, er worden granen en groente ver­bouwd en er wordt cider gestookt. Op het landgoed zijn drie gemarkeerde wandelroutes.

Er zijn drie wandelingen uitgezet op het landgoed, de mooiste is de De Umfassungsweg, ook wel bekend als  dé wandelroute van Twickel: het omvat (umfasst) het hart van het landgoed en toont de verscheidenheid en schoonheid van het Twentse landschap.


De route dankt zijn naam aan Eduard Petzold , de Duitse landschapsarchitect die rond 1890 actief was op Twickel. In zijn tijd is een eerste deel van het wandelpad aangelegd. Petzold stierf in 1891. Het duurde vervolgens tot 2012 voordat de route werd afgemaakt, als project in het kader van het Pact van Twickel. In 2017 is het traject door Delden toegevoegd, waarmee de verbinding tussen het landgoed en Delden is hersteld.

Meer informatie: Landgoed Twickel

Benieuwd naar de andere wandelingen?

Je vindt ze alle tien in de nieuwe Nouveau die nu in de winkels ligt, die - yay! - weer gewoon open zijn. Bestellen kan ook, op Magazine.nl, tijdelijk zonder verzendkosten!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in