Schollebos, Capelle aan de IJssel
Schollebos, Capelle aan de IJssel

Tien tips voor unieke natuurervaringen in Nederland.

Dat vakantie in het buitenland deze zomer nog veel gedoe lijkt, wil niet zeggen dat je niet in eigen land bijzondere ervaringen kunt beleven, vooral in de natuur.

Article continues after the ad

Sarah Stirling schreef er een inspirerend boek over: 'Meer natuur! 52 tips voor een wilder leven' (17 euro), waarin ze met tips komt waar je daadwerkelijk wat mee kunt.

Het boek is gericht op stress verminderen door meer in de natuur te zijn en die op een aardse manier te ervaren. "Van buiten zijn kom je altijd blijer thuis," zegt ze. "Dat is wat de natuur met ons doet. Het helpt spanningen weg te werken, verbetert de kwaliteit van je slaap en maak dat je sneller herstelt."

Zoals je op vakantie in het buitenland door nieuwe ervaringen uit je comfortzone komt, zo kan dat ook in Nederland. Voor de een zal een moestuintje lekker aarden, voor de ander is het wildzwemmen.

Hoe meer je herkent, hoe meer je van de natuurlijk gaat genieten

Wolken leren herkennen en benoemen is een manier om meer met de natuur bezig te zijn, net als eens een nachtwandeling maken of sterrenbeelden leren spotten. Planten, vleermuizen, vogels en insecten leren identificeren is iets wat je gewoon rustig zittend op een bankje kunt doen. Hoe meer je herkent, hoe meer je van de natuurlijk gaat genieten.  

Nederlandse wildernistips

  • Nationaal Park Dwingelerveld heeft een speciale nachtwandelingroute van 5,1 km met reflecterende paaltjes en witte pijltjes.
  • Staatsbosbeheer organiseert in het hele land excursies als schemerwandelingen, vollemaanwandelingen  en zomeravondwandelingen – zeer de moeite waard als je de natuur eens op een andere manier wilt beleven.
  • Sta vroeg op. Rond half zes een eind lopen of fietsen heeft iets magisch: het is nog redelijk koel, de dauw fonkelt, de zon komt op, de vogels worden wakker – je beleeft de natuur zo op een heel pure manier. Plus: je komt amper iemand tegen, ook essentieel voor de wilderniservaring. Dit is een pad op de Posbank. 
  • Kom uit je comfortzone: ga wadlopen, per kajak door de Biesbosch of op waterexpeditie door de polder.
  • De Boschplaat is een natuurreservaat ten oosten van Terschelling waar je het land ervaart zoals het was voor er mensen kwamen.
  • Nat, wild en mooi: de Weerribben, een van de mooiste moerasgebieden van Europa
  • Gelderse Poort is een fraai natuurgebied dat mag verwilderen met rivierbossen en moerassen. Je kunt er fietsen en wandelen.
  • Tiengemeten in het Haringvliet is een eilandje dat bekend staat als een oase van rust en natuur. Kies voor een wandeling door Wildernis, het zoetwatergetijdengebied in het westen van het natuureiland: 10 kilometer over onverharde paden – je waant je in de 15de eeuw.
  • In Het verdronken land van Saeftinghe zorgt brak water voor bijzondere schorrennatuur met ruige wandelingen.  
  • Voor de ingehouden adem-ervaring: een avondwandeling op de Veluwe of door de duinen van Bergen aan Zee. 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in