Verstopt in het bos ligt een enorm kunstwerk: de Koperen Kathedraal.

Er was dit najaar veel gedoe over de sluiting van Kroondomein Het Loo en de subsidie die koning Willem-Alexander daarvoor kreeg.

Het beeld ontstond dat hij er drie maanden jaagde, in werkelijkheid is hij er hooguit een dagdeel te vinden en wordt het afschot gedaan door professionele faunabeheerders om overpopulatie te voorkomen.

Het jachtseizoen is nu voorbij en het gebied in het noordelijke deel van de Veluwe is weer open voor publiek. Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland en kenmerkt zich door een rijke cultuurhistorie, grote biologische diversiteit en veel landschapsschoon.

Article continues after the ad

Het gebied ademt rust, schoonheid en harmonie in een uitgestrekt en grootschalig landschap. Je kunt er edelherten en zwijnen tegengekomen en als je veel geluk (en geduld) hebt een wolf spotten. De beste manier om in alle rust wild te zien is op een wildobservatieplaats.

Wilhelmina's hutje

In het kroondomein is het verrassend stil. Er zijn amper doorgaande wegen, het gebied bestaat uit bos en heide.

Je kunt er onder andere langs het hutje van koningin Wilhelmina lopen, waar ze tekende en schilderde.

De Koperen Kathedraal

Een ander ijkpunt is de Koperen Kathedraal, een kunstwerk van Marinus ­Boezem dat toen nog ­koningin Beatrix in 1999 aan het kroondomein schonk, ter gelegenheid van haar 60ste verjaardag.

Het werk bestaat uit veertig bronzen boomstronken die als zuilen in het bos geplaatst zijn en samen de plattegrond van de Notre Dame kathedraal van Reims vormen, op ware grootte. Door de groene patina gaan de stronken op in de omgeving.

De Motketel

Derde aanrader: De Motketel.  Het gebied ter hoogte van Vaassen staat op plek negen in de top-100 van mooiste historisch-geografische plekken van Nederland.

Woest-romantisch, de natuur mag er haar gang gaan, er liggen boomstammen over de vele sprengen en je waant je in een oerbos.

Goed om te weten

  • In het Paleispark zijn wandelroutes van 2 km, 5 km, 7 km, 8 km en 13,5 km en rolstoelroutes van 3,8 km, 5,3 km en 7,0 km beschikbaar.
  • In Kroondomein Het Loo zijn wandelroutes van 2,5 km, 4 km, 5 km, 6 km, 7,4 km, 8 km, 8,5 km en 14 km beschikbaar.
  • Je kunt plattegronden downloaden op Kroondomein Het Loo. De PDF van Kroondomein Het Loo heeft als speciale eigenschap dat je deze in de Avenza Maps app offline kunt gebruiken en zo je weg in het Kroondomein kunt vinden. Je kunt ‘een pinnetje zetten’, bijvoorbeeld waar je geparkeerd hebt en tijdens je wandeling zien waar je je bevindt. 
  • Wandel verstandig: het terrein is goed te doen, maar wees je ervan bewust dat het een groot, afgelegen gebied is en je bij de langere wandelingen niet 1-2-3 weer in de bewoonde wereld staat. Enige zelfredzaamheid is gepast.

Foto's (c) ANP, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in