Wat maakt dit pad zo bijzonder?

Wandelnetwerk Kromme Rijnstreek telt in totaal 500 km aan paden. Het verbindt de mooiste plaatsen, natuurgebieden en wandelpaden met elkaar, waarbij er zowel aandacht is voor kleinere ommetjes in de buurt van dorpen als voor langere wandelingen waarbij je een groot gebied ontdekt. 

Uit dit gebied is het Kromme Rijnpad genomineerd voor Wandelroute van het Jaar 2022. Het neemt het op tegen twaalf andere wandelroutes in de Benelux.

Article continues after the ad

Het Utrechtse pad is 29 kilometer lang en populair, omdat je loopt langs de Kromme Rijn, deels over een oud jaagpad. Onderweg kom je langs Fort Rhijnauwen, kersengaarden, het kersenmuseum in Cothen, de inundatiesluis van Wijk bij Duurstede en Kasteel Duurstede.

Waarschijnlijk stroomt de Kromme Rijn al zo’n 3000 jaar door het Utrechtse landschap. Het was een brede rivier, minstens zo breed als de Lek, en stroomde van Wijk bij Duurstede naar Utrecht, net als nu. In de loop der tijd heeft de rivier een duidelijk stempel gedrukt op de ontwikkeling van landschap, dorpen en steden.

De jury beoordeelt uiteindelijk welke route wint. Dat doen ze aan een groot aantal criteria, zoals ondergrond, landschappelijke schoonheid, bewegwijzering en de kwaliteit van de informatie op websites of in gidsen. De uitslag wordt bekend op 19 februari, tijdens de Fiets- en Wandelbeurs in Gent.

Wil je zelf de route lopen, check dan Recreatie Midden Nederland voor de online wandelgids.

Foto's (c) Routes in Utrecht 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in