Wandelen langs leylijnen (en fijne terrasjes!)

Het Hilligenpad (Heiligenpad) is een indrukwekkende wandeltocht die je over eeuwenoude leylijnen (energielijnen in de aarde, voor wie daar waarde aan hecht) langs vijftig inspirerende en spirituele plekken leidt.

Ben je niet zo van het mystieke, dan heb je er een mooie, rustige route aan, door schitterende oude natuur.

Dag 1 Hof Espelo – Oldenzaal: 20 km

Van oudsher een plek waar voorouders rituelen uitvoerden, om in contact te komen net de goden. Later is de grond gewijd aan St. Jacob. San Tiago in het Spaans. Zijn graf is de eindbestemming van de beroemde Camino de Santiago. 

Article continues after the ad

Je komt er het eerste Hilligen Huesken tegen, een plek waar mensen al eeuwenlang bezinning en rust zoeken en hogere machten aanbidden, sinds de tijd van de Germaanse natuurgoden. Verder een Kloosterpad, een fraai gelegen Christusbeeld, een lief Mariakapelletje en – voor 't evenwicht – onderweg ook een Duivelssteen.

Dag 2 Tankenberg – Volthe: 18 km

Op en neer, het is hier heuvelachtig, met onderweg een 'bult' waar ooit een galg stond, een Mariakapel en geheime processiepaden.

(c) Natuurmonumenten

Op de Tankenberg - met 81,8m het hoogste punt van Overijssel - ontspringen verschillende bronnen, je vindt op dit stuk verder verder de koepel van Tafana, genoemd naar een Germaanse vruchtbaarheidsgodin.

Dag 3 Tilligte – Kapsweg: 24 km

De Höllweg loopt over een leylijn en was een pad waarover vroeger overledenen naar hun laatste rustplaats werden gebracht.

Verder de prehistorische grafheuvels (het Vasser Grafveld) van het Sprengendal en Ootmarsum, waar het goed eten, drinken en slapen is.

Dag 4 Tubbergen – Weerselo: 17 km

Hotspot van deze etappe is de Kroezeboom, in de running als oudste eik van Nederland (hij staat er in ieder geval al 500 jaar). Er zouden maar liefst 37 leylijnen samenkomen, wat misschien iets verklaart over zijn vitaliteit.

In de 16e en 17e eeuw stond hier ook een 'hilligen huesken' (veldkapelletje). In die periode hielden katholieken onder deze Kroezeboom hun diensten, nadat ze uit hun eigen kerk verdreven waren door de protestanten. De kapel die je nu ziet, dateert van 1944 en de Kroezeboom is nog altijd een plek waar mensen samenkomen, op zoek naar het hogere. Onderweg ook het piepkleine Stiftkerkje in Weerselo.

Dag 5 Saasveld – Zenderen: 21 km

Je loopt van Oold Daggel over een stokoud kerkepad naar de kerk in Saasveld...

...en dan via het Molenven - het oudste beschermde natuurgebied van Twente, het ligt erbij zoals de natuur meer dan honderd jaar geleden was - naar Zenderen. Daar vind je nog bezinningstuin, het Karmelietenklooster en je eindpunt, bij  voormalig retraitehuis De Zwanenhof.

Even praktisch

  • Het Hilligenpad heeft in elk seizoen zijn charme, maar is op haar mooist (en geheimzinnigst) in het najaar.
  • De route is paars-wit gemarkeerd. Heb je niet de tijd voor de totaalervaring van 5 dagen, dan kun je ook etappes naar keuze lopen.  
  • De wandelgids met verhalen over de bezinningspunten, is verkrijgbaar bij Hof Espelo en De Zwanenhof – hiermee gaat de tocht beslist meer voor je leven.
  • Onderweg zijn genoeg B&B's te vinden om te overnachten, vooraf reserveren is wel verstandig.
  • Neem wat extra tijd om op je eerstvolgende slaapplaats te komen: dit is een gebied waarin het OV een magere dienstregeling heeft.

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in