Slinger je langs het riviertje door de Achterhoek.

Nederland is een nieuwe langeafstandswandelroute rijker: het Berkelpad. Deze grensoverschrijdende wandeling loopt van Zutphen naar het Duitse Billerbeck, grotendeels langs het riviertje de Berkel en door prachtige landschappen.

Article continues after the ad

Het Berkelpad bestaat uit twaalf etappes, die bij elkaar zo'n 165 kilometer lang zijn. Vanuit het Gelderse Zutphen ↑ loop je stroomopwaarts tot aan de bron...

© Günter Seggebäing / Wikimedia

... in de buurt van het Duitse stadje Billerbeck. Het grootste deel van de wandeling ligt in Nederland en gezien de Duitse lockdown zit er niets anders op dan het bezoek aan de Duitse bron van de Berkel (zo'n 35 km van de Nederlandse grens) te bewaren voor betere tijden.

Je loopt over onder andere schouwpaden door het Saksische landschap van de Achterhoek en kleine Berkelstadjes langs het kronkelende riviertje. Veel vogels, veel bomen, veel weilanden en volop kleinschalige rust. Volgens Berkelpadbedenker Dolf Logeman is de etappe Almen Lochem het mooist en is het deel wat in Duitsland ligt het meest bosrijk.

Goed om te weten

  • Het is een wandeling voor waterdichte schoenen of laarzen.
  • De route is niet gemarkeerd, je loopt 'm met een routebeschrijving.
  • Het Berkelpad is goed op te knippen, in elke etappeplaats van het Berkelpad zijn mogelijkheden om te overnachten.
  • De etappeplaatsen zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer

Openingfoto (c) Waterschap Rijn en IJssel 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in