Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

5 Japanse tuinen om helemaal zen van te worden

Slingerpaadjes, waterpartijen, unieke bomen en planten - je kijkt je ogen uit!  Ah, het kersenbloesemseizoen – hoe 'Lang leve de lente!' wil je het hebben? We tipten al het nieuwe Betuwepad, de wandelbloesemmaand en het Bloesempark in Amstelveen. Maar Nederland is ook een paar Japanse tuinen rijk...

5 Japanse tuinen om helemaal zen van te worden

Slingerpaadjes, waterpartijen, unieke bomen en planten - je kijkt je ogen uit! 

Ah, het kersenbloesemseizoen – hoe 'Lang leve de lente!' wil je het hebben? We tipten al het nieuwe Betuwepad, de wandelbloesemmaand en het Bloesempark in Amstelveen. Maar Nederland is ook een paar Japanse tuinen rijk, voor wie het helemaal in sakura stijl wil vieren.

Een typische Japanse tuin staat bekend om de harmonieuze inrichting, waardoor alles klopt en het geheel een prettige, rustgevende uitstraling heeft. Het is er goed toeven, ook buiten het bloesemseizoen. 

Japanse Tuin, Máximapark

De Japanse Tuin in de Binnenhof in het Máximapark in Utrecht is omringd door heuvels met 5000 witte en paarse rodondendrons, die volop bloeien eind april tot eind mei.

Via het slingerpad kom je bij een verstilde waterpartij met Japanse bomen en struiken. Een serene plek om in alle rust van te genieten.

Japanse Tuin, Den Helder

'Ontmoeting der Stromen; is het thema van de Japanse Tuin in Hortus Overzee (geopend vanaf 22 mei). De naam symboliseert de ligging van Den Helder, waar de Noordzee en de Waddenzee met elkaar verbonden worden door het Marsdiep. Ook verbindt de tuin de Oosterse en Westerse cultuur.

Je kunt er rustig wandelen en genieten van het Nederlandse en het Japanse landschap. Het ontwerp van de tuin heeft een authentieke relatie met de Murin-an tuin die in de wereldberoemde Japanse tuinstad Kyoto is gelegen. In de tuin staan onder meer Japanse prunussen die nergens anders in Europa zijn aangeplant.

Oosterse Tuin, Appeltern

In Appeltern is een compleet parkonderdeel ingericht met oosterse ingrediënten. Een echte Japanse tuin is gebaseerd op mystieke elementen en historische beginselen.

Geen enkele steen is in zo’n tuin zomaar neergelegd. Alles heeft te maken met de stand van de zon, de relatie met elementen als water, lucht en religie. Deze tuin bezoek je om inspiratie op te doen. 

Japanse Tuin Clingendael

Tussen Wassenaar en Den Haag ligt landgoed Clingendael – op zich al een schitterend plek om te wandelen – met als parel misschien wel de mooiste Japanse tuin van het land, met zeldzame bomen en planten. Omdat de tuin – een rijksmonument - al heel oud is en kwetsbaar, is hij maar 8 weken per jaar open.

De Japanse Tuin was vorig jaar gesloten vanwege de pandemie, maar is dit jaar weer open vanaf woensdag 27 april tot en met maandag 6 juni 2022. Openingstijden van 10.00 tot 20.00 uur en er mogen maximaal 100 mensen naar binnen.

Japanse Tuin, Hasselt (België)

De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders.

Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. De Japanse Tuin is nét open en te bezoeken tot en met zondag 31 oktober 2022.

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in