Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde
Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde

Net over de grens, meteen een vakantiegevoel!

In Vlaanderen wemelt het van de kastelen en kasteeltjes, vaak ooit gebouwd als buitenplaats voor rijke mensen in steden als Gent en Antwerpen. Ze liggen in het groen, sommige zijn nog altijd in gebruik, andere kun je bezichtigen en ze vormen een leuke leidraad voor een fiets- of wandeltocht (in dat laatste geval zouden we onderweg wel een B&B'tje boeken).

De bekendste burchten zijn het Gravensteen in Gent en het Steen in Antwerpen, maar vlak de kastelen in het omliggende Scheldeland niet uit: rustig, veel natuur en zeer bezienswaardig. Er zijn 3 fietsroutes om ze bijna allemaal te zien en je intussen de koning te rijk te voelen in het zadel.

1 Fietsen langs kastelen

Deze 49 kilometer lange fietstocht trapt af in Destelbergen en leidt onder andere door prachtige kasteelparken en natuurgebied de Kalkense Meersen.

Article continues after the ad

Hoogtepunt is het kasteel van Laarne, een waterburcht uit de 11de eeuw die nu een museum is dat het verhaal van het gebouwd vertelt: Game of Thrones, maar dan in Scheldeland.

2 De Paling Fietsroute

Deze tocht leidt vooral langs het water. Je begint te fietsen in Bornem en trekt 37 kilometer lang langsheen én over de Schelde en de Durme. Maar liefst 4 keer kruis je de stroom met het veer. Heerlijk uitwaaien, dus.

Centraal op deze tocht ligt het Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde – ook wel het Kasteel van Bornem genoemd, een erfgoedpareltje met een prachtige collectie schilderijen die je kunt bezichtigen.

3 De Bever Fietsroute

Deze tocht begint in Hemiksem en leidt je 39 kilometer lang langs de Schelde tussen Temse en Kruibeke, door overstromingsgebieden en de Polders van Kruibeke. Het kasteel van dienst ligt hier in Hingene en het is het elegante Kasteel d’Ursel.

Vier eeuwen geleden was dit het zomerhuisje van de familie van de hertog d’Ursel, het is nu een expositieruimte. Je kunt overnachten in het voormalige schildersatelier van de hertogin in het kasteelpark. 

Kijk voor alle uitgebreide routes op Scheldeland.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in