Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

1000 Ruimtelijke Routes in Friesland!

Anderhalve meter afstand houden geen probleem 😉 Op zoek naar een fijne plek in Nederland om een paar dagen door te brengen? Friesland is gemaakt om te fietsen en te wandelen. Geen bergen om te trotseren, geen dalen om het gas los te laten. Wel slingerende paden door dertien verschillende landscha...

1000 Ruimtelijke Routes in Friesland!

Anderhalve meter afstand houden geen probleem ?

Op zoek naar een fijne plek in Nederland om een paar dagen door te brengen? Friesland is gemaakt om te fietsen en te wandelen. Geen bergen om te trotseren, geen dalen om het gas los te laten. Wel slingerende paden door dertien verschillende landschappen en over glooiende dijken.

Er zijn 4 nationale parken, 2 nationale landschappen, 2 dark sky parks en duizenden kilometers aan wandelpaden, met meer dan duizend 'ruimtelijke routes' om te fietsen, varen en wandelen. We pikken er 5 lekkere lange afstandswandelingen uit, ook leuk om slechts een gedeelte van te lopen.

ELFSTEDENPAD (283 KM)

Tip: bestel de gids met stempelkaart en draag bij aan het behoud van de route door jezelf te trakteren op het speldje wanneer je de route volbracht hebt.

GROOT FRIESLANDPAD (362 KM)

Wandelroute van het jaar in 2017 blijft deze tocht een juweeltje. Geïnspireerd op de Zeven zeelanden van Friesland loop je van de Noordzeekust (West Friesland) tot over de Duitse grens (Ost Friesland), zoals hieronder: Stavoren.

Ontdek de verschillen én overeenkomsten van de landschappen die dit deel van Nederland rijk is.

Tip: Het kan lekker zijn om een deel van de route te fietsen waar deze uit verharde paden bestaat, lekkere afwisseling voor de spieren.

ST. OLDULPHUSPAD (260 KM)

Bekend van onze eigen wandelaar, hoofdredacteur Claudia. De thema`s van deze route zijn het landschap, de cultuurhistorie van het gebied en bezinning. Wandelen geeft je de tijd om het alledaagse achter je te laten en de rust en ruimte te vinden die we allemaal zo hard nodig hebben. De trajecten dragen een Latijnse naam en hebben hun eigen thema waar je je middels de gids in kan verdiepen.

Tip: De extra St Odulphusrondjes beiden een wandeling van 13 km met eenzelfde start-en eindpunt en in 2019 komen daar nog twee bij.

FRIESE WOUDENPAD (147 KM)

Loopt van het uiterste puntje in het Noorden bij Lauweroog door de hele provincie om te eindigen in Steenwijk. Van Noord naar Zuid of andersom loop je door de verschillende landschappen die het stempel Wouden dragen. Voorheen stond deze route dan ook bekend als het Zevenwoudenpad.

Tip: Neem een bomen- en plantenboekje mee om de diverse flora te ontdekken.

KONINGSPAD (120 KM)

De rivier met vele namen, het Koningsdiep, Ouddiep (Alddjip) of Boarn met zijn beekdal is misschien wel dé onontdekte parel als het op wandelen aankomt.

Je denkt bij dit landschap namelijk niet meteen aan Friesland, sfeervolle, mysterieuze bospaden, gemoedelijke en sfeervolle cultuurhistorie, maar dan ineens de bekende weidsheid over de graslanden en de waterrijke omgeving die je van ons gewend bent. Laat je verrassen. 

Tip: Breng een bezoek aan de landgoederen van Lyndenstein of Lycklama en vergeet dan ook niet de tropische kassen mee te nemen indien die open zijn.

Nog veel meer wandel-, fiets- en vaarroutes vind je op Visit Friesland.

Foto's (c) Pixabay, Appelscha, Beetsterzwaag, Getty Images, Wikimedia

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in