Als je het internet moet geloven, is appelciderazijn een wondermiddel. Health bloggers lijken het zure goedje overal voor in te zetten, van gezonde recepten tot huidproblemen en de grote schoonmaak in huis. 

Wat is het eigenlijk? Appelciderazijn of appelazijn komt van gefermenteerde appels. Fermenteren (= gisten) is een proces waarbij de suikers in voedsel worden afgebroken door bacteriën en enzymen. In het eerste stadium worden de suikers omgezet in alcohol en bij verdere fermentatie krijg je azijn. Appelciderazijn bevat veel voedingsstoffen, waaronder bio-flavonoïden, calcium, fosfor, ijzer, kalium, magnesium en vitamine A, B, C en E.

Er worden een legio gezondheidsclaims toegekend aan appelazijn, maar wat kan het nu écht voor je doen?

Reguleren van de bloedsuikerspiegel 
Voor mensen mensen met diabetes type 2 of een voorstadium hiervan is aangetoond dat het drinken van een paar eetlepels appelazijn bij de maaltijd de bloedsuikerspiegel laag houdt. 

Afvallen en ontgiften
Japanse wetenschappers hebben aangetoond dat azijnzuur helpt om de vetverbranding te stimuleren, de stofwisseling te versnellen, de spijsvertering te verbeteren en vetopslag tegen te gaan. Het gebruik van een paar eetlepels appelciderazijn per dag kan dus bijdragen aan het afslankproces. 

Darmflora
Appelazijn is gefermenteerd en bevat dus goede bacteriën, die we ook in kombucha en bijvoorbeeld kimchi vinden. In een onderzoek met muizen is aangetoond dat het zuur van appelciderazijn de groei van goede bacteriën in de buik bevorderd wat een positief effect heeft op het herstel of behoud van je darmen en spijsvertering.

Huidproblemen
Veel wetenschappelijk bewijs is er niet te vinden, maar appelazijn heeft veel trouwe fans onder mensen met huidproblemen zoals eczeem, wratjes en acne. Zowel het drinken van appelciderazijn als het verdund aanbrengen op de huid zou helpen. 

Een paar tips voor wie de weldaad van appelazijn zelf eens wil uitproberen. Koop biologische appelciderazijn. Hierin zitten belangrijke enzymen en voedingsstoffen, die de normale fabrieksvariant niet of in veel mindere mate zitten. Dus betaal liever iets extra’s voor kwaliteit.
Drink appelazijn niet puur maar vermeng altijd een paar eetlepels in wat water of verwerk het in je saladedressing. Pure azijn is namelijk een flinke aanslag op het glazuur van je tanden.