(c) Bernadette Banner
(c) Bernadette Banner

Heb je ook het gevoel te laat te zijn geboren?

Ruisende rokken, kanten kraagjes, 'bonnets' waaronder je een Bad Hair Day zou kunnen verbergen – wie van kostuumdrama houdt, ziet het vermoedelijk meteen voor zich.

En tegenwoordig heb je online snel medeliefhebbers gevonden. In de wereld van fantasy en goth fans, blijken zich ook vrouwen (en een paar mannen) te vinden die zo dol zijn op historische kostuums dat ze er menig filmpje aan wijden.

Karolina Zebrowska is a) heel grappig en b) schaamteloos verslingerd aan het verleden...

Article continues after the ad

...en kan aanstekelijk vertellen over in de Victoriaanse tijd ongesteld zijn en zich kwaad maken over historisch incorrecte korsetten.

Rachel Maksy is in vele tijdperken thuis – strikken in de jaren veertig, kapsels uit de jaren vijftig, Gandalf – maar voor wie toe is aan een half uur Bob Ross-achtig naar een scherm staren: laat kabbelend over je heen komen hoe ze de jurk van Lizzie Bennet uit de verfilming van Pride & Prejudice uit 2005 maakt.  

Bernadette Banner tenslotte, is de Koningin van de Keu en maakt met de hand en met een oude naaimachine Edwardiaanse capes, Victoriaanse baljaponnen en wandelrokken. Heerlijke slow-tv, als je even wilt escapen in een wereld waarvan wij het bestaan niet wisten. 

Openingsbeeld (c) Bernadette Banner , dank aan Trouw

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in