Omdat representatie ertoe doet #liefde

Ieder kind (en iedere volwassene) vindt het fijn om zichzelf te kunnen terugzien en herkennen in boeken en speelgoed. Maar niet alle kleuren en smaken zijn even goed verkrijgbaar. Mocht je nu voor de feestdagen een bijzonder cadeautje zoeken dat helemaal bij haar of hem past, dan hebben we een leuk adres voor je. 

Het aanbod van Coloured Goodies is zo divers als maar mogelijk is. Je vindt er poppen van albino tot ebbenhout, gezichten die alle windstreken vertegenwoordigen, maar bijvoorbeeld ook poppen met sproeten, een hazenlip, vitiligo of een gezichtje waarin een kind met Down zichzelf zal herkennen.

Article continues after the ad

(c) Ellen Brunet

Surinaams-Nederlanse Ellen Brunet begon Coloured Goodies met wenskaarten voor mensen van kleur, omdat die er niet waren. De poppen volgden in 2011, de winkel bestaat sinds 2016 . "Als kind kon ik me nooit identificeren met rolmodellen," zegt ze. "De maatschappij liet me alleen maar wit zien, zoals mijn moeder eruitzag."

"Toen mijn moeder met een donkere pop thuiskwam, was ik niet blij. In haar ogen was het geweldig, eindelijk een popje dat mij representeerde, maar ik herkende het niet." Vandaar dat haar eigen poppen in veel meer kleurnuances verkrijgbaar zijn, zodat een kind echt zichzelf erin terug kan zien.

De diversiteit van de poppen houdt zoals gezegd niet op bij huidskleur. "Perfectie bestaat niet en dat laat ik zien met mijn poppen," zegt Ellen. "Verschillende poppen hebben huidaandoeningen of het syndroom van Down. Als je een huidaandoening of beperking hebt, ben je nog steeds mooi. Iedereen verdient het om waardig behandeld te worden en dit probeer ik al jarenlang te normaliseren.”

"Laten we taboes doorbreken die de nadruk leggen op de westerse beeldvorming. Inclusiviteit is niks meer dan het erkennen van verschillen tussen mensen, laten we zorgen dat iedereen uniek mag zijn."

Coloured Goodies heeft een winkel in Amsterdam en een webshop waarin je het hele assortiment kunt vinden.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in