Om te smullen en ook ter kookinspiratie.

De Victoriaanse keuken was vrij machtig en stond elders in Europa bekend als ‘dermate doorgekookt dat het nergens naar smaakt en niet langer herkenbaar is als wat het in originele vorm was.’

Dat stak de schatbewaarders van English Heritage, die Mrs Crocombe tot leven wekten. Een soort Mrs. Patmore van Downton Abbey, maar dan eentje die echt heeft bestaan.

Heerlijke slow-tv

Article continues after the ad

Avis Crocombe was de kokkin van Lord en Lady Braybrooke in Audley End House in Essex en het schriftje waarin ze haar recepten opschreef is bewaard gebleven. Actrice Kathy Hipperson bereidt ze, gekleed in korset en kapje, in een enorme Victoriaanse keuken met koperen pannen.

Sommige recepten wil je onmiddellijk gaan maken, zoals de saffraanbroodjes en de Engelse ‘chutnee’. Bij andere recepten is het heerlijk griezelen om aardappelamandelpudding, niervet en duivenpastei.

Hoe dan ook, het is vermakelijk om te zien, ook omdat Mrs Crocombe geen gelegenheid voorbij zal laten gaan om je eraan te herinneren hoe árm je bent.   

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in