Er valt vast nog wel iets te wensen, toch?

De Lyriden, de oudste bekende vallende meteorenzwerm, is weer te zien met een hoogtepunt op 22 april 2021, om 04:30. Pin je daar echter niet op vast, in de dagen ervoor en ernaar valt er ook al wat te spotten aan de hemel: bij helder weer kun je ze met het blote oog zien.  

Article continues after the ad

Er werd in 690 voor Christus al melding gemaakt van deze zwerm in China. Het bijzondere aan de Lyriden is dat ze soms als heldere vuurbollen door de lucht schieten en een rookachtig spoor achter kunnen laten.

De wassende maan gooit in dit geval wat roet in het eten, want die is helder. Als hij om 05:10 onder gaat heb je tot 05:45 een aardig donker venster om eventuele vallende sterren te spotten, voor de dageraad ze moeilijker te zien maakt.

Gemiddeld zijn er 10- 25 vallende sterren per uur te zien, maar het is een wispelturige zwerm: soms zijn het ook honderd per uur. De Lyriden zijn afkomstig van de komeet 'C/1861 G1 Thatcher' en worden zo genoemd omdat ze van het sterrenbeeld Lier lijken te komen.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in