Met het blote oog zijn er tot wel 110 vallende sterren per uur te zien.

Goed nieuws voor sterrenkijkers: het is rustig en vrij helder weer, zodat je een redelijke kans hebt vanavond vallende sterren te kunnen zien.

In de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 december piekt de  meteorenzwerm Geminiden. Dit is de op een na grootste jaarlijkse meteorenzwerm aan de sterrenhemel.

Volgens sterrenkundige Marc van der Sluys van Hemel Waarnemen zijn de astronomische omstandigheden dit jaar bijzonder gunstig en kunnen er in de nacht van maandag op dinsdag bij helder weer met het blote oog tot wel 110 ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn. De meeste vallende sterren zullen rond 05:00 te zien zijn. Dan is de maan net onder en zul je ze goed kunnen waarnemen (hoewel het tijdstip natuurlijk wel… uitdagend is).

Article continues after the ad

De Geminiden zijn genoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini), waar de meteoren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons in december ’s avonds boven de oostelijke en ’s ochtends boven de westelijke horizon. En vergeet niet een wens te doen als je er eentje ziet vallen!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in