Pas in 2127 gebeurt dit weer, dus oranjebittertje erbij?

Sterrenkijkers opgelet, morgen (en eigenlijk vanavond ook al) staat er een supermaan aan de hemel. Er is sprake van een supermaan als de volle maan in zijn eivormige baan om de aarde het dichtst bij de planeet staat.

Op zijn verst is dat 406.000 km, de kortst mogelijke afstand is 356.400 km.

De eerstvolgende ‘superkoningsmaan’ is pas in 2127

Bij een supermaan is sprake van een optische illusie. De volle maan lijkt dan ongeveer 7% groter en 14% feller dan normaal. De eerstvolgende ‘superkoningsmaan’ is pas in 2127.

Article continues after the ad

Internationaal wordt deze maan een Pink Supermoon genoemd. Die naam is wat misleidend, want de maan heeft dezelfde kleur als altijd. Het roze verwijst hooguit naar de bloesems die nu op het noordelijk halfrond in bloei staan

De volle maan komt in Nederland dinsdag om 21:40 uur op. Om de supermaan te zien moet je naar het zuidoosten kijken. De supermaan is tijdens de maansopkomst het mooist, wanneer de volle maan laag aan de hemel staat. 

De eerstvolgende keer dat volle maan met Koningsdag samenvalt is op 27 april 2040

"Het is uiterst zeldzaam dat een supermaan en een koninklijke feestdag met elkaar samenvallen," zegt Yannivk Damen van Weer Online. "De laatste keer dat we een ‘superkoninginnemaan’ hadden was op Koninginnedag 31 augustus 1909, toen Wilhelmina op de troon zat. Ook een ‘gewone’ volle maan is tijdens een koninklijke feestdag zeldzaam. De eerstvolgende keer dat volle maan met Koningsdag samenvalt is op 27 april 2040 (dan zal Amalia vermoedelijk zo'n beetje in de startblokken staan). Daarna krijgen we de volle maan op Koningsdag pas weer op 27 april 2078 te zien."

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in