Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Tuinaanleg meefinancieren via je hypotheek, kan dat?

Heb je een huis gekocht met een overwoekerde tuin? Of is je tuin gewoon toe aan een make-over? Tuinaanleg en renovatie zijn niet goedkoop. Je bent al snel (tien)duizenden euro’s kwijt. Heb je niet zo’n vette spaarrekening? Dan kun je natuurlijk een lening afsluiten. Maar je kunt de financiering o...

Tuinaanleg meefinancieren via je hypotheek, kan dat?

Heb je een huis gekocht met een overwoekerde tuin? Of is je tuin gewoon toe aan een make-over?

Tuinaanleg en renovatie zijn niet goedkoop. Je bent al snel (tien)duizenden euro’s kwijt. Heb je niet zo’n vette spaarrekening? Dan kun je natuurlijk een lening afsluiten. Maar je kunt de financiering ook regelen via je hypotheek. Hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer legt uit wat de  mogelijkheden zijn.

Kijk wat voor jou de beste en goedkoopste hypotheek is

Tuin meefinancieren met je nieuwe hypotheek
Ben je op dit moment bezig met een hypotheekaanvraag? Als je kiest voor een lineaire of  annuïteitenhypotheek, kun je de kosten voor je tuinaanleg direct meefinancieren in je hypotheek. Een nieuwe tuin zorgt er namelijk voor dat je huis meer waard wordt. En dat betekent dat je een hogere hypotheek kunt krijgen. Financiering via je hypotheek is vaak voordeliger dan een lening. Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer legt uit: “Het voordeel van de financiering via je hypotheek is dat de rente een stuk lager is dan bij een gewone lening. Ook is de hypotheekrente aftrekbaar, omdat tuinaanleg onder verbetering van de woning valt.”

Belangrijk om te weten is dat niet alle kosten aftrekbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld wel uitgaven aftrekken voor de bestrating, de schutting en de arbeidskosten van een hovenier, maar niet voor je nieuwe tuinmeubilair. Ook kun je in totaal niet meer geld lenen dan de waarde van je woning. Kost de tuin uiteindelijk toch veel meer? Dan moet je de extra kosten zelf betalen.

Huidige hypotheek verhogen met bouwdepot
Wat als je al een lopende hypotheek hebt? Ook dan zijn er mogelijkheden. “Je kunt je bestaande hypotheek verhogen. Je leent dan extra geld om de renovatie van je tuin van te betalen. De bank zet dit geld vaak op een aparte rekening: het bouwdepot. Je mag het bouwdepot alleen gebruiken voor verbeteringen aan je tuin of woning. Dit toon je aan met facturen. De bank betaalt pas uit zodra de facturen zijn goedgekeurd,” aldus hypotheekexpert Lankreijer.

Verhoogde inschrijving? Verhogen zonder notaris
Heb je bij het afsluiten van je hypotheek al extra financiële ruimte ingebouwd voor aanpassingen in je huis (die zogeheten verhoogde inschrijving)? Dan kun je je huidige hypotheek verhogen zonder dat je weer opnieuw naar de notaris moet. De hypotheekaanbieder berekent dan welk bedrag je mag lenen. Hierbij wordt gekeken naar je huidige inkomen en de waarde van je huis op dit moment. Het is namelijk wel belangrijk dat je de extra maandlasten kunt betalen. Je moet daarom meestal een werkgeversverklaring en een nieuw taxatierapport aanleveren.

Een tweede hypotheek of verbouwingshypotheek
Heb je geen extra ruimte in je hypotheek ingebouwd maar wil je toch verhogen? Ook dat kan, legt Independer expert Marga Lankreijer uit: “Ook in dit geval kun je je hypotheek vaak verhogen. Je sluit dan eigenlijk een tweede hypotheek af. Dit wordt vaak een verbouwingshypotheek genoemd. Houd er wel rekening mee dat de aanvraag van een tweede hypotheek vaak net zo lang duurt als bij een eerste hypotheek. De hypotheekverstrekker kijkt opnieuw naar je inkomen en de waarde van je woning. Ook is er een nieuwe hypotheekakte nodig. Dit betekent helaas ook dat je opnieuw notariskosten moet betalen. Voor het verhogen van je hypotheek maak je dus wel extra kosten. Daarom is het bij lagere bedragen meestal toch slimmer om voor een persoonlijke lening te kiezen.”

Hypotheek oversluiten
Heb je op dit moment een hypotheek met een hoge rente? Bijvoorbeeld 3 of 4 procent? Dan kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten. Dit betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit met een lagere rente. Je kunt de kosten voor je tuinrenovatie dan direct meefinancieren. Goed om te weten: sluit je je hypotheek over voordat de rentevaste periode is afgelopen? Dan betaal je een oversluitboete (boeterente). Bereken dus goed of je onder de streep inderdaad voordelig uit bent.