Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Thee-etiquette: waarom een High Tea iets anders is dan een Afternoon Tea

Het is vandaag International Tea Day!  Om het verschil tussen een high tea en afternoon tea te begrijpen, moeten we terug naar de Victoriaanse tijd. Toen aten mensen doorgaans maar twee keer per dag: 's ochtends een stevig ontbijt en pas rond acht uur 's avonds of zelfs later een uitgebreid avond...

Thee-etiquette: waarom een High Tea iets anders is dan een Afternoon Tea

Het is vandaag International Tea Day! 

Om het verschil tussen een high tea en afternoon tea te begrijpen, moeten we terug naar de Victoriaanse tijd. Toen aten mensen doorgaans maar twee keer per dag: 's ochtends een stevig ontbijt en pas rond acht uur 's avonds of zelfs later een uitgebreid avondmaal. 

Sneaky tea

In eerste instantie liet Anna haar bedienden in 1840 stiekem wat sandwiches, zoete snacks en ander lekkers met een kop thee brengen. Vervolgens nodigde de hertogin steeds vaker haar adellijke vriendinnen uit op Belvoir Castle om onder het mom van 'een wandeling' in het kasteel samen te komen.

Koninklijke beslissingen

De dames genoten van een kop thee, een hartig hapje en iets zoets. De afternoon tea was geboren en naar Anna's uitnodigingen werd reikhalzend uitgekeken. De Engelse aristocratie nam deze gewoonte snel over.

Ook Queen Victoria (hier in 1887 aan de thee met de Russische familie), kind aan huis bij hertogin Anna, was er verzot op en het schijnt dat heel wat belangrijke Engelse koninklijke beslissingen tijdens een informele afternoon tea genomen werden. 

Hoog en laag zitten

High tea is oorspronkelijk de 'werkmansversie' van de afternoon tea, weliswaar op een later tijdstip van de dag - zo is te lezen op Theebloemen. De arbeiders kwamen tijdens de industriële revolutie na het einde van een lange werkdag vermoeid thuis en hadden 's middags al een ruime broodmaaltijd gegeten.

Het avondmaal bestond meestal uit brood, boter, koud vlees, augurken, eventueel wat kaas en (uiteraard) thee - minder verfijnd dan de afternoon tea van de edelen. Ze aten deze maaltijd aan een eettafel, in tegenstelling tot de typische lage theetafels van de aristocraten, vandaar de benaming high tea. 

Teatiquette! 

Een afternoon tea kent een aantal regels, dit zijn de belangrijkste:

1. Suiker/citroen - De thee wordt als eerste ingeschonken, daarna volgt de suiker of een dun gesneden schijfje citroen. Voeg nooit melk én citroen toe, deze combinatie gaat klonteren.

2. Eerst de thee, dan de melk. In Engeland zijn ze bijgelovig en menen dat het ongeluk brengt als je eerst melk en daarna suiker in de thee doet. 'To put milk in your tea before sugar is to cross the path of love, perhaps never to marry.'

3. Wie schenkt in? Ben jij de gastvrouw, dan schenk jij de thee in. Geniet je van een afternoon tea in een restaurant of lunch room, dan schenkt degene in die het dichtst bij de theepot zit als deze op tafel wordt gezet. In Engeland zeggen ze dan: 'Shall I be mother?'  In het geval van de Lady Dowager is er altijd wel een lakei in de buurt om in te schenken.

4. De juiste plek van de lepel is op het schoteltje, je laat 'm nooit in het kopje. Rinkelend roeren is ook not done.   

5. Hoe houd je het kopje correct vast? Gebruik beide handen om het kopje en de schotel op te tillen. En alsjeblieft geen 'pinkies', oftewel: niet de pink omhoog. Je zult het de dames in Downton Abbey dan ook nooit zien doen.

6. Welk hapje eerst? De juiste volgorde van eten is de hartigheden eerst, vervolgens de scones en tot slot de zoetigheden. Maar in de loop der jaren is de volgorde aangepast, omdat het 't lekkerst is om te beginnen met de scones (omdat ze dan nog warm zijn), daarna de hartige hapjes en tot slot de zoete bites.

7. Scones (je spreekt het niet uit als skoons, maar als skons) snij je horizontaal door voordat je ze topt met je favoriete spreads. Deze regel is overigens niet in steen gehouwen, want de Queen - afternoon tea lover extraordinaire - breekt haar scones voor ze met beleg in de weer gaat.  

8. Eerst de clotted cream en dan de jam? Dat hangt ervan af. In het graafschap Devon doet men eerst clotted cream en daarna de jam op de scones, in het graafschap Cornwall komt de jam het eerst. Over de volgorde worden bij BBC Breakfast regelmatig gepassioneerde discussies gevoerd; het is er eentje in de categorie: 'Let's agree to disagree.' Je mag de scone met je handen eten, in kleine hapjes. 

9. Wat mag je nog meer met je vingers eten? Eenhaps-gebakjes, kleine sandwichdriehoekjes en finger sandwiches mag je met je handen eten. Bij patisserie van grotere omvang gebruik je een gebaksvorkje. 

10. Er wordt niet gedipt. Gewoon nooit, onder geen beding. Leuk weetje: je hoeft geen compleet servies te hebben voor een stijlvolle afternoon tea. Sterker nog, Britse tea-experts vinden het juist handig als iedereen zijn/haar eigen kop, schotel en bordje(s) heeft om verwarring onderling te voorkomen. Op naar de kringloopwinkel voor een paar antieke schatten! 

Bronnen: DowntonAbbeycooks.com, Theebloemen.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in