'Bloedworst van de Surinamer, maak me gek!'

Joris Bijdendijk is de man achter RIJKS, de man achter het met-een-vers-bekroonde-Michelinster-restaurant Wils en de man achter het prachtige nieuwe servies Grades°. Een multitalent, vader, ondernemer, maar bovenal een Meesterkok. Wij spraken Joris over zijn persoonlijke favoriete gerechtjes, het idee achter restaurant Wils en kregen tips & tricks over het opmaken van je borden. Kijk je mee?

Waar een Wils is…

Restaurant Wils is de nieuwe parel van Joris Bijdendijk, Friso van Amerongen en Erwin Oudijk. Een restaurant waar het draait om de essentie. 'We gaan terug naar de oerbron van de keuken, namelijk vuur,' aldus Joris Bijdendijk. En dat het restaurant in de smaak valt, is wel duidelijk. Wils is recentelijk namelijk bekroond met een Michelinster.

Article continues after the ad

'Het is het grootste compliment wat je kunt krijgen,' zegt Bijdendijk. 'Het is geen belofte, het is echt iets wat je krijgt voor het werk wat er geleverd is. Het blijft een jongensdroom die uitkomt.'

Grades° x Wils

Het servies Grades° is speciaal voor Wils ontworpen. Terug naar de essentie dus. 'Het moet mooi functioneel zijn, zonder komma,' zegt Joris. 'Alles wat je ziet, moet ook een functie hebben.' En dat is doorgevoerd van interieur tot tafelsetting. Sowieso houdt Joris van simpel en puur, simplicity it is.

'Alles wat onnodig is, laten we weg. In de keuken, in onze outfits, in het servies. Praktisch en mooi, daar moest het servies dan ook aan voldoen. Tijdens het schetsen van Wils wisten we al precies wat we voor servies we wilden hebben. Het grijze servies wat we in ons hoofd hadden konden we niet vinden en daarom hebben we het zelf ontworpen. Bescheiden, mooie en pure gerechtjes komen er heel mooi op uit,' aldus Bijdendijk

Wat heeft een goed gedekte tafel nog meer nodig?

'Goed bestek, mooie wijnglazen, kaarsen en een goede fles wijn," zegt Joris. 'Die fles wijn laten we de hele week gesloten op tafel staan om ons alvast te kunnen verheugen op het moment in het weekend als we ‘m opentrekken.'

Borden opmaken doe je zo

Je kunt het bord natuurlijk tot de nok vullen met lekker eten, maar zo zie je niet zoveel van het bord. 'Mijn advies: weet dat je een tweede of een derde keer kunt opscheppen,' zegt Bijdendijk. 'Maar geniet ook van dat eten mooi kan zijn en dat servies daaraan bijdraagt. Ga dus voor een mooi diner lekker in de keuken je bordje opmaken. Leg er niet te veel items op en dresseer je bord.'

Joris in 10 vragen & antwoorden

Lievelingsmoment van de dag:         

'Begin en het einde – ’s ochtends lekker m’n kids naar school brengen– ook al is dat soms allemaal wat stressig. En aan het eind van de dag met m’n vrouw op het balkon. Even samen de dag doornemen.'

Meest geliefde gerecht thuis:

'Kip met dragon en prei.'

Lievelingsproduct van dit seizoen:   

'Asperges, doperwtjes en morilles; die 3 bij elkaar is een feest.'

Lievelingsgroente:                             

'Dat zijn er heel veel – een preitje?'

Product met de mooiste kleur om te stylen op het servies?

'Natuurlijk groen van een venkeltje of een boerenkool. De natuur zit vol met pastelkleuren, dat staat heel mooi.'

Lievelingssnack:

'Ik kan mezelf enorm gek maken van bloedworst van de Surinamer of haring op de Albert Cuyp.'

Favoriete playlist tijdens het koken:

'Ik luister bijna altijd naar hiphop.'

Favoriete playlist tijdens het diner:  

'Mister Jukes.'

Lievelingsitem uit de Grades° collectie:

'Alle borden, 6 borden (plat en diep) klein, medium gebruik ik dagelijks en het broodbordje is echt fantastisch!'

Chef’s geheim:

'Zorg dat je er een feestje van maakt in de keuken, een fles champagne opentrekt en eten vooral niet te ingewikkeld wordt.'

 

Servies Grades° is vanaf morgen mét korting verkrijgbaar op WestWing

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in