Vallende sterren met een sluier van rook.

Meteorietenzwerm de Lyriden trekt de komende dagen over en vanwege het heldere weer is dat goed te zien. Het hoogtepunt van 'sterrenregen' is in de nacht van dinsdag op woensdag.

Meteorenzwerm de Lyriden is vermoedelijk de oudste die we als mens kennen. Er werd 2600 jaar geleden al melding gemaakt van deze vallende sterren. Het bijzondere aan de Lyriden is dat ze soms als heldere vuurbollen door de lucht schieten en een rookachtig spoor achter kunnen laten.

Article continues after the ad

De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Die verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen: de meteoroïden. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 kilometer hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt, begint het steentje te gloeien.

Wie nog wat te wensen heeft, bijzondere foto's wil maken (laaaaange sluitertijd!)  of gewoon van dit bijzondere natuurverschijnsel wil genieten, heeft geluk: het blijft droog en helder, dus de sterren zijn overal in Nederland goed te zien. De piek van de Lyriden heeft plaats rond 04.00 uur woensdagochtend, als je naar het oosten tot zuidoosten kijkt. 

Foto (c) iStock 

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!